Lockdown: Παράταση για μία εβδομάδα - Τι αλλάζει από Δευτέρα. Άνοιγμα σχολείων με εξαιρέσεις

Είναι νωρίς για να δούμε πώς έχει επιδράσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στους δείκτες των νέων μολύνσεων, ανέφερε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε άνοιξε το λιανεμπόριο και στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι τηρήθηκαν τα μέτρα και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα». Ωστόσο προσέθεσε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων όποτε και αν σημειωθεί. Αν αλλάξουν τα δεδομένα δεν θα διστάσουμε να πάρουμε νεότερες αποφάσεις, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χώρα μας. Μάλιστα τόνισε ότι είναι ελεγχόμενο το επιδημιολογικό φορτίο και σε αυτή τη φάση που όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μπορούμε να το κρατήσουμε χαμηλά.

Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, επισήμανε, έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που παρατηρήθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι πιθανότατα κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα.

Σύμμαχος μας τους επόμενους μήνες θα είναι και ο καιρός καθώς ο χειμώνας -όπως είπε- διαρκεί ελάχιστα στην Ελλάδα και έχει παρατηρηθεί ότι μειώνονται έως και 3% τα κρούσματα για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπε πως η επιτροπή έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και η εισήγηση της ήταν θετική να ανοίξει από την 1 Φεβρουαρίου η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με όλα όμως τα μέτρα που ίσχυαν και πριν κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Η κ. Παπαευαγγέλου φάνηκε πλέον σίγουρη ότι η έκρηξη που φοβόμασταν όσον αφορά τα κρούσματα κατά την περίοδο των εορτών δεν εμφανίστηκε, δεν συνέβη, «κι αυτό είναι μία νίκη όλων μας», όπως τόνισε.

Η ίδια είπε ότι η πορεία της επιδημίας καταγράφει σταθεροποίηση τις τρεις με τέσσερις τελευταίες εβδομάδες και προσέθεσε ότι «δεν είναι εύκολο στην καρδιά του χειμώνα να πέσουν τα κρούσματα». Όπως ανέφερε, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, από τα οποία τα μισά είναι στην Αττική. Η μείωση στην επικράτεια, εκτός από ορισμένες περιοχές, είναι φανερή, αλλά δεν καταγράφεται αντίστοιχη μείωση και στην Αττική όπου η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, εξήγησε. Ο δείκτης ΡΤ βρίσκεται κάτω από το 2 παρατήρησε, αλλά τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος καθώς «δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι η ασυμπτωματικοί φορείς του ιού».

Τέλος, η καθηγήτρια είπε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό έπεσαν κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι ασθενείς και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.500 άνθρωποι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα.

Γκ.Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και έχει περιοριστεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μείωση 8-9% την τελευταία εβδομάδα στην νοσηλεία ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ.

«Το ΕΣΥ απορροφά ακόμα τους κραδασμούς της κορύφωσής του δεύτερου κύματος» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και είπε ότι πλέον έχουμε περίπου 100 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανά ημέρα. Θετικό είναι το γεγονός -όπως προσέθεσε- ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία μείωση 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. «Επίσης είναι σημαντικό ότι υποχώρησαν οι νέες διάγνωσης στην ηλικιακή ομάδα 65+» είπε.

Όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή η περίοδος σταθεροποίησης και ύφεσης είναι πολύ εύθραυστη, καθώς «όλοι μας δίνουμε μάχη με τον χρόνο και τον πιο κακό μας εαυτό τις επόμενες εβδομάδες» για να μείνουμε σε αυτή την σταθερή εικόνα της επιδημίας.

Ν. Χαρδαλιάς: Στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα – βήμα

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, της επιτρέπει να προχωρά με μικρά, προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση τους για ακόμα μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

-Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα.

Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET.

-Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα:

-Επιτρέπονται, 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

-Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

-Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

-Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακόμη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τις Τοπικές Κοινότητες Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας- Λασιθίου και τη νήσο Κάλυμνο από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, καθώς όπως είπε το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από αύριο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στις 6πμ και έως την 1η Φεβρουαρίου.

Ακόμη, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, έως την 1η Φεβρουαρίου καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

-στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, και

-στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

-τα μέτρα παρατείνονται επίσης, στο δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,

-στο δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και την δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα

-παράταση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης τόσο για το δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το δήμο Αχαρνών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές του προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Χθες για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του δήμου για αυστηρή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως τόνισε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα ίσως να κάνει αναγκαία ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών ακόμα και μια πιθανή άρση του click away.

Ακόμη, επισήμανε ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους δήμους Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών της περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στις περιοχές αυτές, όπως υπογράμμισε, έχουν εντοπιστεί μικρά clusters (συρροές δηλαδή κρουσμάτων), ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις. «Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα αυτή και να μην χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας στις περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν, δειγματοληπτικό έλεγχο για Covid-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr. Αίτηση, όπως σημείωσε, μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός και των ασυμπτωματικών φορέων. «Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας», τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα - βήμα». «Με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή δηλαδή που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Και βασική προϋπόθεση για το κάθε επόμενο βήμα, είναι η συνέπεια που δείχνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί αυτή αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας έναντι της πανδημίας, μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο ασφαλείας για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που αφορά την επιδημιολογική παρατήρηση σε κάποιες περιοχές και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχει όριο ασφαλείας ,δεν υπάρχει ποσοτική απεικόνιση αυτού του δεδομένου, καθώς όπως εξήγησε, «μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters, σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε και να μην έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα άρα να μπορούμε να δουλέψουμε μέσα στην κοινότητα και μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα και ακόμη και το intermobility (διακινητικότητα) που μπορεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές να μας δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά». Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι αυτά είναι στοιχεία που τα παρατηρούν καθημερινά, ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε σχέση με το monitoring που κάνουν σε όλες τις περιοχές, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, περιφερειακή ενότητα.

«Από τα στοιχεία που συλλέγουμε κάθε μέρα, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το που πάμε και τι κάνουμε, και σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που παίρνουμε και ειδικά στην Πολιτική Προστασία δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη δική μας άποψη για τα δεδομένα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ συμπλήρωσε ότι η Πολιτική Προστασία κάνει τη δουλειά της με βάση τους άξονες τους επιδημιολογικούς που θέτουν οι επιστήμονές, που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουν από κοινού την κατάσταση αυτή.

«Ακολουθούμε κατά γράμμα τις προτάσεις, τις απόψεις, τις θέσεις, και τις προσεγγίσεις τις επιστημονικές των επιδημιολόγων μας. Δεν παίρνω αποφάσεις μόνος μου για οτιδήποτε. Οι αποφάσεις που ανακοινώνω είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που μπορεί να υπάρχει και την ανάγκη που μπορεί να υπάρχει για να ανοίξουν οι δραστηριότητες για να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στην όποια κανονικότητα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε να προασπίσουμε όλα όσα έχει πετύχει ο ελληνικός λαός με επιμονή, με υπομονή, τόσους μήνες, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, βήμα- βήμα με ιδιαίτερη έμφαση σε όλους αυτούς που κινδυνεύουν δίπλα μας. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να παρακολουθούμε την εμβολιαστική προσπάθεια που γίνεται η οποία είναι συγκροτημένη, σοβαρή και έρχεται να αξιοποιήσει κάθε εμβόλιο προς όφελος του κάθε Έλληνα πολίτη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου 

Η  πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα». Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε η υπουργός.

 Τα μέτρα πρόληψης

Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτά θα είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

- Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

- Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

- Χρήση αντισηπτικών

- Σχολαστικοί καθαρισμοί

- Τακτικοί αερισμοί των χώρων

- Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

- Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

- Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Επιπλέον των παραπάνω, θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Τεστ και για μαθητές άνω των 16

Η ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη για το κλείσιμο ραντεβού των εκπαιδευτικών προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν για τον κορονοϊό, πλέον θα είναι διαθέσιμη και για τους μαθητές και τις μαθήτριες άνω των 16 ετών. Έτσι, στο edu.testing.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν για την πραγματοποίηση του τεστ.

Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» που σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν δια ζώσης, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Όσον αφορά στα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Μεταφορά διαγωνισμάτων στο Β' τετράμηνο

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εα?ν για λο?γους αντικειμενικου?ς, δεν καταστει? εφικτο? να πραγματοποιηθει? στο πρω?το τετρα?μηνο η ωριαι?α γραπτη? δοκιμασι?α, αυτη? μεταφε?ρεται στο δευ?τερο τετρα?μηνο».

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Οι εξαιρέσεις

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο -- στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές - τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλε-εκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα