Επιχείρηση Ελευθερία: Κανένα εμβόλιο χαμένο - Νέα στοιχεία για τους θανάτους στη Νορβηγία

Επιχείρηση Ελευθερία: Κανένα εμβόλιο χαμένο - Νέα στοιχεία για τους θανάτους στη Νορβηγία

Για την πορεία των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό ενημερώνουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, ξεκίνησε ο εμβολιασμός ηλικιωμένων άνω των 85 ετών σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου.

Η ίδια αναφέρθηκε ξανά στις ομάδες που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, λέγοντας πως «στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα».

«μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 40.000.000 εμβολιασμοί σε 51 χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε πως «το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού και όχι των ανθρώπων».

Κορονοϊός: 320 νέα κρούσματα, 19 νεκροί, 322 διασωληνωμένοι - Ο χάρτης της διασποράς

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει με τους θανάτους εμβολιασμένων στη Νορβηγία

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με τους περίπου 20 θανάτους ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Νορβηγία. «Τα περιστατικά αυτά, εξετάστηκαν διεξοδικά και πριν λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με τα εμβόλια. Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Οσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».

Επίσης, αναφέρθηκε στην έκτη δόση του εμβολίου της Pfizer που θα αρχίσει να χορηγείται. «το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει είναι γιατί η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό».

Επίσης, είπε ότι το εμβόλιο δεν θετικοποιεί το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο.

Η κ. Θεοδωρίδου ευχαρίστησε τους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν αυτές τις ημέρες με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση.

Θεμιστοκλέους: Έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για τις δύο δόσεις του εμβολίου

«από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% του πληθυσμού. Πάνω από 6.000 συμπολίτες μας ανώ των 85 χρόνων εμβολιάστηκαν σήμερα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για τη δεύτερη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε. Ακόμη, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση όταν κάποιος εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να μην υπάρχει διαθέσιμη η δεύτερη.

Δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες είπε:

-Αν ο πολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και πάρει sms πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το επιβεβαιώσει δεν χάνει την σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω φαρμακείο, είτε μέσω ΚΕΠ.

-Αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην εργασία του μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα.

-Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα.

Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις είπε ότι αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, το πρόβλημα θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μηχανισμός αξιοποίησης αδιάθετων εμβολίων

Ο ίδιος εξήγησε πως αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες. «Η μη προσέλευση δημιουργεί κίνδυνο να χαθούν δόσεις» είπε και συμπλήρωσε πως ως σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Όπως εξήγησε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν προσέρχονται σε ραντεβού. Αυτά, χορηγούνται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν έτσι να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας μέσα στον Φλεβάρη

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται, απαρέγκλιτα, με 31 μεγάλα νησιά να εφοδιάζονται ως το τέλος Γενάρη και όλα τα νησιά της χώρας να λαμβάνουν δόσεις μέσα στο Φλεβάρη.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή του εφοδιασμού των εμβολίων χωρίς να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από του υπουργείο Υγείας:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα