Τι έχει σειρά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Πού θα κριθεί η άρση και άλλων περιορισμών

Τι έχει σειρά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Πού θα κριθεί η άρση και άλλων περιορισμών

Σχολεία, χιονοδρομικά, εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού φαίνεται να παίρνουν σειρά, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών. Πού θα κριθεί η άρση και άλλων περιορισμών.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης «τόσο όσο», σημειώνοντας πως «δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος επεσήμανε πως «υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα».

«Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο σημείωσε ο καθηγητής. 

Πότε θα ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια; Η πιο πιθανή ημερομηνία

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα, προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Αν περάσουμε το στάδιο με αυστηρή των απλών μέτρων προστασίας. «Από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού», ανέφερε. Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία», εξήγησε. 

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, υποστήριξε πως «το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια». Όπως τόνισε σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.

Χρ. Ταραντίλης: Θα δούμε τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε τι θα ανοίξει στη συνέχεια

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, συλλέγει τα δεδομένα, τα δίνει στην επιτροπή η οποία με τη σειρά της κάνει τις εισηγήσεις της για να ληφθούν αποφάσεις.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε την επίδραση. Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, πρώτα θα πρέπει να περάσει μία περίοδος που θα συλλέξουμε τα δεδομένα στις νέες συνθήκες», σημείωσε.

Με τον ίδιο τρόπο, αναφέροντας δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται, απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων.

Ειδικά για την εστίαση και αν θα σταματήσει το απαγορευτικό των μετακινήσεων μετά τις 21.00 εφόσον ανοίξει, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό καθώς πρώτα πρέπει να μετρήσουμε και να δούμε τι γίνεται με το άνοιγμα το λιανεμπορίου και πως σχετίζεται με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού

«Τεστ για το αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε. 

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί»

Στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου στις αγορές, με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα παρουσιάσει το νέο δόγμα του υπουργείου για τις συναθροίσεις.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ 100,3», για το θέμα του ανοίγματος της αγοράς ανέφερε ότι «από σήμερα η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί, όχι γιατί είμαστε εκδικητικοί με τους πολίτες, αλλά για να αποτρέψουμε το ανεπιθύμητο, που είναι να δούμε σε 15 μέρες από σήμερα να γεμίζουν οι ΜΕΘ».

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες -και πρωτίστως τους ιδιοκτήτες καταστημάτων- να μην συνωστίζονται, να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της επιδημίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα πάει πολύ καλά στη διαχείριση και του δεύτερου κύματος της επιδημίας, αλλά ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, ωστόσο η κατάσταση από οικονομικής και ψυχολογικής πλευράς έχει φτάσει σε οριακό σημείο. «Θα καταστραφούμε αν συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα συνεχές lockdown» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον πρωθυπουργό και οι λοιμωξιολόγοι επίσης αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα ζητήματα, γι’ αυτό εισηγήθηκαν να υπάρξει ένα πρώτο βήμα ανοίγματος της αγοράς και της κοινωνίας. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και είναι πολύ δύσκολη και η θέση η δική μου ως υπουργού και των ελεγκτικών αρχών, αλλά με κανόνες θα πετύχουμε».

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα