Άγιος Ανδρέας - Πάτρα: Καταγγελίες για μεγάλη διασπορά κορονοϊού και θάνατο 44χρονης

Άγιος Ανδρέας - Πάτρα: Καταγγελίες για μεγάλη διασπορά κορονοϊού και θάνατο 44χρονης

Μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι η είσοδος του 7όροφου κτιρίου του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, στο οποίο στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος, με εξαίρεση τα ΤΕΠ, τη ΜΕΘ, τα χειρουργεία και την κλινική για τον covid-19, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων, συνοδοί και επισκέπτες μπαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο για κορονοϊό, χωρίς καν να τους γίνεται καν μία στοιχειώδης θερμομέτρηση.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, να υπάρχει τις τελευταίες μέρες τεράστια διασπορά μέσα στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν εντοπιστεί θετικοί τέσσερις ασθενείς στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, οι οποίοι νοσηλεύονταν για άλλους, πλην κορονοϊού, λόγους, τέσσερις συνοδοί και μία γιατρός. Μάλιστα, από κορονοϊό, τον οποίο κόλλησε εντός του νοσοκομείου, έχασε τη ζωή της το πρωί της Κυριακής μία 44χρονη, η οποία νοσηλευόταν στην Α' Παθολογική Κλινική του «Αγίου Ανδρέα» με λευχαιμία.

«Προσωπικά δεν πιστεύω σε τυχαία γεγονότα. Οι εργαζόμενοι φωνάζουμε ότι δε γίνονται έλεγχοι στην είσοδο του 7όροφου κτιρίου, αλλά η διοίκηση τα παίρνει ελαφρά τη καρδία. Τους λέγαμε ότι πρέπει να προβληματιστούμε, διότι η πλειοψηφία από τους 32 υγειονομικούς ασθενείς από την αρχή της πανδημίας στο νοσοκομείο μας, εργαζόταν στη συγκεκριμένη κλινική, αλλά δεν έγινε τίποτα. Είναι γεγονός ότι στο 7όροφο κτίριο δεν υπάρχει έλεγχος στην είσοδο και μπορεί να μπει όποιος θέλει», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Κώστας Πετρόπουλος.

«Το συγκεκριμένο κτίριο του νοσοκομείου είναι... μπάτε σκύλοι αλέστε. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Γίνονται κανονικά επισκέψεις στο νοσοκομείο, αν και κάτι τέτοιο λόγω του κορονοϊού απαγορεύεται», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Διασπορά από συνοδό

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ξεκίνησε από συνοδό ασθενούς. «Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ο συνοδός κόλλησε τον ιό εντός ή εκτός του νοσοκομείου. Ο άνθρωπος έκανε τεστ και το πρωί της Παρασκευής μάθαμε ότι ήταν θετικός. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τρεις ασθενείς του ίδιου θαλάμου, άλλοι τρεις συνοδοί και ένας ασθενής διπλανού θαλάμου. Ανάμεσα στους ασθενείς ήταν και η 44χρονη που έχασε τη ζωή της από κορονοϊό από τη συγκεκριμένη διασπορά. Έπασχε από λευχαιμία και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο μας στις 29 Δεκεμβρίου. Αν και έπρεπε, λόγω της ασθένειάς της, να βρίσκεται μόνη της σε δωμάτιο ή το πολύ σε δίκλινο θάλαμο, εκείνη νοσηλευόταν σε τετράκλινο θάλαμο. Η γυναίκα βρέθηκε θετική, διασωληνώθηκε σε κλινική για covid-19 το Σάββατο και την Κυριακή εξέπνευσε. Επίσης, θετική στον ιό εντοπίστηκε και μία γιατρός του νοσοκομείου. Φοβάμαι ότι με την ιχνηλάτηση θα εντοπιστούν και άλλα θετικά κρούσματα, διότι δεν έγινε άμεσα και ακαριαία ο έλεγχος στο προσωπικό», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Η διοίκηση

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο ethnos.gr σημείωσε ότι στην είσοδο του 7όροφου κτιρίου υπάρχει συγκεκριμένο προσωπικό ασφαλείας και τόνισε ότι συνοδοί υπάρχουν μόνο στην Παθολογική Κλινική, κάτι που προβλέπεται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ασθενείς με πολύ βαριά περιστατικά.

«Σε εμάς δεν έχει φτάσει καμία επίσημη καταγγελία, καμία αναφορά από τους εργαζόμενους. Είδαμε μόνο κάποιες αυθαίρετες αναρτήσεις. Είναι γεγονός ότι έχει εντοπιστεί κρούσμα στο νοσοκομείο. Συνοδοί υπάρχουν μόνο στην Παθολογική Κλινική, προκειμένου να βοηθήσουν ασθενείς με πολύ βαριά περιστατικά. Κατακλινόμενους ασθενείς ή άτομα που πάσχουν από άνοια. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει μία νοσοκόμα για κάθε ασθενή. Όταν ο συνοδός, αν και λαμβάνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, κατεβάσει τη μάσκα για να πιει νερό ή μιλήσει σε ασθενή και είναι ασυμπτωματικός, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος. Τα επισκεπτήρια έχουν σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε περιορίσει κατά πολύ τον αριθμό των συνοδών και στην είσοδο του πολυώροφου κτιρίου υπάρχει συγκεκριμένο προσωπικό ασφαλείας. Αλλά στο πολυώροφο εκτελούνται πολλές ιατρικές πράξεις και μπαίνει καθημερινά πολύς κόσμος», λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

ethnos.gr

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα