Τι θα κρίνει το άνοιγμα της εστίασης; Στόχος ο Φεβρουάριος

Τι θα κρίνει το άνοιγμα της εστίασης; Στόχος ο Φεβρουάριος
Αν όλα πάνε καλά με το λιανεμπόριο, η κυβέρνηση προσανατολίοζεται στο άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και στη συνέχεια τα μέτρα για την εστίαση

Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι ένα πρώτο βήμα για να πάρει ανάσα η αγορά, όμως, δεν είναι μόνο αυτό καθώς μεγάλη οικονομική πληγή έχει υποστεί και η εστίαση λόγω του lockdown και της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια εξετάζει το ενδεχόμενο - εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν - να ανοίξει η εστίαση περί τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Στο θέμα του ανοίγματος της εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζει ότι πρώτα πρέπει να δουν πώς θα πάει η αγορά λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων και στη συνέχεια θα εξεταστεί η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό λόγω και της ζημιάς που έχουν υποστεί τα χιονοδρομικά κέντρα. Βέβαια, το να αρθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό είναι μία σκέψη που εξετάζει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν εκεί. Οπότε, το άνοιγμα της εστίασης θα εξεταστεί από τον Φεβρουάριο με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», ανέφερε για το θέμα. 

Η εστίαση θα ανοίξει πρώτα από τους εξωτερικούς χώρους 

Οι δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ του ethnos.gr, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν το άνοιγμα της εστίασης πρώτα από τους εξωτερικούς χώρους και με τραπέζια σε απόσταση και με ελάχιστους πελάτες. Το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια μόνο των 2 ατόμων φαίνεται ότι έχει φύγει από το σενάριο των συζητήσεων, καθώς οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν φαίνεται να συμφώνησαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτως ή άλλως πολλοί είναι επιφυλακτικοί και φοβούνται πως εάν χρειασθεί να ξανακλείσουν θα επέλθει οικονομικό αδιέξοδο. Πάντως, καλού κακού η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την αγορά θερμαντικών συστημάτων ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Στο θέμα της εστίασης αναφέρθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας ότι τα εστιατόρια είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο βδομάδες από τώρα και μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού το επιτρέψει. «Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Γώγος αλλά και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πρώτα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μετά η εστίαση. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα πάντα, οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου και στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανοίξει η εστίαση πρώτα σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με θερμαντικά συστήματα, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα μαγαζιά, δεδομένων των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για το κάπνισμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα