Ανοίγει η εστίαση την 1η Φεβρουαρίου; Τα σενάρια και οι προβληματισμοί

Ανοίγει η εστίαση την 1η Φεβρουαρίου; Τα σενάρια και οι προβληματισμοί

H εστίαση παραμένει κλειστή τις 7 Νοεμβρίου με τους επαγγελματίες του κλάδο να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Η ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 1η Φεβρουαρίου. Όλα θα κριθούν από το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα και την πορεία της κατάστασης.

Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οδηγεί στο άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή σε ανοιχτά εστιατόρια και καφετέριες.

Μπορεί τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων να λένε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω καιρού, ωστόσο όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε για άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή για ανοιχτά εστιατόρια και καφετέριες.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τοποθετήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος την χαρακτήρισε βελτιωμένη «τόσο όσο», κάτι που δικαιολόγησε και την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως είπε, σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αλλά όπως είπε δεν είναι μία εύκολη κατάσταση.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, «υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα» επισήμανε. Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως: «Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο για τις αγορές καταστήματα. Θέλουμε μια εφαρμογή για το δίωρο αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε.

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Παράλληλα συνέχει λέγοντας: «από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού», ενώ αποκάλυψε πως εάν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν από τον Φεβρουάριο μπορεί να επαναλειτουργήσει και η εστίαση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO