Κακοκαιρία Λέανδρος: Δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα – Που έφτασε η θερμοκρασία τους -18

Κακοκαιρία Λέανδρος: Δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα – Που έφτασε η θερμοκρασία τους -18

Η κακοκαιρία Λέανδρος δείχνει τα «δόντια» της από την Παρασκευή στη χώρα ενώ χθες, Σάββατο 16 Ιανουαρίου, μεγάλο μέρος της επικράτειας «ντύθηκε» στα λευκά. Παράλληλα, υπήρξαν προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς έκλεισαν αρκετοί δρόμοι ενώ χρειάστηκαν και απεγκλωβισμοί ατόμων. Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί, Κυριακή 17 Ιανουαρίου, η... πολική θερμοκρασία των -17,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης, δηλαδή η απολύτως ελάχιστη στην έως τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας. 

Οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τις επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες σε Όλυμπο - Άγιο Δημήτριο (-17,2), Νέο Καύκασο Φλώρινας (-16,1), Βαρικό Φλώρινας (-15,8), Βλάστη Κοζάνης (-15,8) και Κοιλάδα Κοζάνης (15,7 βαθμοί). Στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασε τους -18,7 βαθμούς Κελσίου. 

 

Αναλυτικά πως θα κινηθεί ο «Λέανδρος» την Κυριακή

Δριμύ ψύχος αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το πρωί της Κυριακής 17/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «λέανδρος» σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νεφώσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ρίξουν την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας.

Ιδιαίτερα στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει κατά τόπους κάτω από τους -14 βαθμούς Κελσίου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται την Κυριακή 17/1.

Η πρόγνωση του Αστεροσκοπείου

Χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο με σταδιακή εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά: Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου έως το πρωί και στη Θράκη έως το μεσημέρι. Βροχοπτώσεις αναμένονται στο Αιγαίο και στα πεδινά της Ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου έως το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -11 έως -3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -6 έως 1, στη Θεσσαλία από -7 έως 1, στην Ήπειρο από -6 έως 4, στην Ανατολική Στερεά από -6 έως 3, στη Δυτική Στερεά από -3 έως 4, στην Ανατολική Πελοπόννησο από -3 έως 6, στη Δυτική Πελοπόννησο από 0 έως 8, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 2 έως 7, στις Κυκλάδες από 3 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 3 έως 11 και στην Κρήτη από 7 έως 10 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική κατά τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα πεδινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί  

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή 17-01-2021

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τοπικές χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -04 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και εκ νέου από αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στα ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν από το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-01-2021

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Πρόβλεψη Αρναούτογλου: Χιόνια και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής τη Δευτέρα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη Δευτέρα, ενώ ο Σάκης Αρναούτογλου «βλέπει» χιόνια μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.

Ο γνωστός μετεωρολόγος σημείωσε στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου: «μόλις κάθισα μετά από μία εξαντλητική μέρα να ρίξω μία ματιά στα καιρικά μελλούμενα και βλέπω ότι τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες της ερχόμενης Δευτέρας και χοντρικά για ένα πεντάωρο-εξάωρο ο Λευκός επισκέπτης δεν θα αφήσει παραπονεμένους μεταξύ και άλλων περιοχών της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας και τους κατοίκους της Αττικής ακόμα και παραθαλάσσιων ίσως τμημάτων του νομού πριν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία σταδιακά από την Τρίτη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα