Οι προτάσεις των εμπόρων για την επαναλειτουργία της αγοράς - Τι ζητούν

Την επαναλειτουργία της αγοράς μέσω «click away» από την προσεχή Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώ σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να επανεξεταστεί η λειτουργία των σχολείων, να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ-μάρκετ και να περιοριστούν οι μετακινήσεις με κωδικό «6» (άθληση).

Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΕΣΑ προτείνει συγκεκριμένα:

- Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

- Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.

Όλα αυτά να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κλπ, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. 'Αλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

Ο ΕΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο lockdown εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των super markets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.

3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.

4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».

5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Στόχος, όπως αναφέρει ο ΕΣΑ, θα πρέπει να είναι η «ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα».

Παπαθανάσης: Μετά το click away, αγορές με ραντεβού στα καταστήματα

Για το επόμενο βήμα στο λιανεμπόριο και το άνοιγμα των καταστημάτων, με δεδομένη και την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, εξηγώντας πως μετά το click away, σειρά παίρνουν οι αγορές με ραντεβού εντός των καταστημάτων. O κ. Παπαθανάσης αναφερόμενος στην εστίαση, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για άνοιγμα εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού και, όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην εστίαση θα συνεχιστεί. 

«Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Μετά το click away, ψώνια με ραντεβού στο κατάστημα

Οσον αφορά το λιανεμπόριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο προέχει η υγεία. «Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει. Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε. Ο κ. Παπαθανάσης μάλιστα είπε πως το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε.

Σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων

Σχέδιο για άνοιγμα καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων έχει η κυβέρνηση, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των κλάδων ένδυσης και υπόδησης, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία», αναφερόμενος στις συνέπειες από τον κορονοϊό. Ο ίδιος σημείωσε απευθυνόμενος στους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς στήριξη.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει και πως έχει σχέδιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνησης μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για άνοιγμα καταστημάτων και αν μπορούν τα μαγαζιά να ανοίξουν αυστηρά με ραντεβού των πελατών για παραλαβή προϊόντων, δηλαδή με click away. «Όλα τα σενάρια εξετάζονται» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Έχουν γνώση οι φύλακες Καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους της αγοράς, συμμερίζομαι τις ανησυχίες τους. Το ότι δεν άνοιξαν αυτή την εβδομάδα, που κανονικά θα ξεκινούσαν οι εκπτώσεις είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα το διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι για το θέμα «μιλήσαμε αρκετά με την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, θα ξαναμιλήσουμε και αυτή την εβδομάδα. Και εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και ο Πρωθυπουργός παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του σχεδίου. Υπάρχει σχέδιο, δώστε λίγες ημέρες ακόμη για να μπορέσει να εφαρμοστεί».

Νέα μέτρα για μικρά καταστήματα

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα εντός των επόμενων ημερών, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ζήτησε πίστωση χρόνου από τους εμπόρους προκειμένου να το εφαρμόσει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα