Πού και πως θα μετακινηθούμε τα Χριστούγεννα. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Πού και πως θα μετακινηθούμε τα Χριστούγεννα. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες τις ημέρες των εορτών και που θα επιτρέπεται να πηγαίνουν και που όχι.

Συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και 3 Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμο πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις, ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους περιορισμούς λόγω του lockdown για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων για το ρεβεγιόν.

  •     Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 - 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
  •     Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021  και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
  •     Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους  χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τος γιορτές των Χριστουγέννων έχουν ξεκινήσει και ήδη έχουν αρχίσει οικογένειες και φίλοι να κάνουν τα πλάνα τους για το εορταστικό τραπέζι, που όμως φέτος θα είναι διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου αναγκαστικά το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν «μεταφέρεται» μεσημέρι με έως 9 άτομα,  δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ακόμα όμως και το μεσημέρι ισχύουν απαγορεύσεις και τα sms στο 13033, τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρει πως όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε sms στο 13033 στον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Eν τω μεταξύ λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ' όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.


Ιδού απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις εν όψει των εορταστικών συγκεντρώσεων.

    Ποιοι μπορούν να αλλάξουν περιφερειακή ενότητα;

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ' εξαίρεση, είναι οι εξής:

  •     επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  •     επανένωση οικογενειών
  •     λόγοι υγείας
  •     επαγγελματικοί λόγοι


    Όταν λέμε 9 άτομα στο ρεβεγιόν εννοούμε και παιδιά;

Ναι

    Αν πάμε οικογενειακώς για βοήθεια σε ηλικιωμένο;

Όχι θα έχετε πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου

    Μέχρι ποια ώρα μπορούμε να μείνουμε;

Ισχύει η απαγόρευση από τις 22:00

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα