Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου

Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου

Τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, μόλις πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο παραμένει υψηλό και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρισκόταν στις αρχές του Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, σημειώνοντας ότι έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση αριθμού διαγνώσεων ύψους 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατήρησης RT.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου και η χαλάρωση μέτρων δεν θα βοηθούσε. «Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή», τόνισε.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα. Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

«Το κέντρο της Αθήνας έχει πιο ισχυρό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες περιοχές», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής.

Οι δύο λόγοι που δεν ανοίγουν τα σχολεία

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στην Αττική καταγράφηκαν σήμερα 250 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102. Τόνισε ότι παρατηρείται μια «σταθερή πορεία στην πανδημία, χωρίς μεγάλες αλλαγές», αλλά -όπως είπε- «ο τόπος ακόμα βράζει σε ορισμένες περιοχές».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία τώρα, αλλά μετά τα Θεοφάνια. Είπε ότι οι λόγοι είναι δύο: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, άρα οποιαδήποτε κίνηση θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ -κατά δεύτερον- δεν είχε ιδιαίτερο νόημα το άνοιγμα των σχολείων για μόλις επτά ημέρες. Υπογράμμισε δε ότι τα πρώτα που θα τεθούν σε λειτουργία είναι τα σχολεία, καθώς η επιτροπή τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων.

Έκανε δε έκκληση για υπομονή, «να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας», σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα διαφορετικά εφέτος, αλλά μπορούμε να τα περάσουμε με αγάπη με τις οικογένειες μας. Και επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», σημειώνοντας ότι έχει συζητηθεί το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και συμπληρώνοντας ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο ειδικό ιστοχώρο για να τυπώνει το σχετικό πιστοποιητικό. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και περιορισμού των ελευθεριών όσων δεν το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στο σύνταγμα.

Στην ενημέρωση δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα