Lockdown: Πότε θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα με εποχικά είδη - Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Πότε θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα με εποχικά είδη - Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Την πιθανότητα επαναλειτουργίας των καταστημάτων με εποχικά είδη την επόμενη εβδομάδα εξετάζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου έχει κλειδώσει, μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο συγκεκριμένος κλάδος από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα καταστήματα πλήττονται ιδιαίτερα καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου τους γίνεται στις γιορτές, συνεπώς θα υποστούν μεγάλη ζημιά αν παραμείνουν κλειστά. Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι δείκτες της πανδημίας δεν έχουν υποχωρήσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, εάν όντως γίνει, θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς, δηλαδή με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πολύ σύντομα και για τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία επίσης κατά την εορταστική περίοδο καταγράφουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ετήσιο τζίρου τους. Και αυτά, αναμένεται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Για το λιανεμπόριο, υπάρχουν προσδοκίες να ανοίξει πριν από τις γιορτές, σταδιακά όμως. Δηλαδή, πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και στη συνέχεια τα μεγάλα. Πιθανότατα τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν παραμονές των γιορτών και αναμένεται να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο με αυστηρά πρωτόκολλα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα κομμωτήρια, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους την 14η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πάντως πως η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της αγοράς με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή. «Υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς», είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα κάνουν και την τελική τους εισήγηση στον Πρωθυπουργό. Κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης θα είναι τα σχολεία, γι΄αυτό αναμένεται να συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας. Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία - Δημοτικά και Νηπιαγωγεία πρώτα- έστω στις 14 Δεκεμβρίου (το σενάριο για επαναλειτουργία στις 7 Δεκεμβρίου έχει "φύγει" από το τραπέζι), ενώ άλλοι επιμένουν να λειτουργήσουν ξανά μετά τις γιορτές μαζί με τα Γυμνάσια και Λύκεια προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας.

 

 

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα