Αρκουμανέας: Κακόβουλα τα δημοσιεύματα για διπλά βιβλία κρουσμάτων - Παρέμβαση εισαγγελέα

Απαράδεκτα και κακόβουλα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για διπλά βιβλία κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, τα οποία που είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

«Το μόνο που πετυχαίνουν τέτοια δημοσιεύματα είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και της χώρας μας» τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Αρκουμανέας, τόνισε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κατ' αρχάς ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και τα εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό Μητρώο Covid 19».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

Χαρδαλιάς: Άδικα και αβάσιμα όσα γράφηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο

Όσα γράφηκαν χθες είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα, τόνισε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα.

Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

Νωρίτερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid 19 διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος, αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

Πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό» είναι έγκυρα και αξιόπιστα».

«Συνεπώς, κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει πως «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα