Κορονοϊός - Ενημέρωση: Αχτίδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση - Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα

Κορονοϊός - Ενημέρωση: Αχτίδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση - Κρίσιμα τα προσεχή 24ωρα

 Η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται ενώ είναι εμφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές χώρας, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. 

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως από τα 1.044 νέα κρούσματα, τα 255 σημειώθηκαν στην Αττική και τα 213 στη Θεσσαλονίκη.

«Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται αλλά είναι εμφανές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας».
 
Ωστόσο, είπε πως τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό φαίνεται από την κίνηση στους δρόμους.
 
Παράλληλα, έστειλε έκκληση στους εορτάζοντες να αναβάλλουν οι επισκέψεις και τα κεράσματα και την επόμενη εβδομάδα.
 
Συνέχισε λέγοντας πως η συμπεριφορά όλων αλλά και του καθένα ξεχωριστά είναι κομβικής σημασίας και είναι ασέβεια η μη τήρηση των μέτρων.
 
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας. Θα ήταν ιδανικό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας».
 
Η καθηγήτρια τόνισε πως παρατηρείται πως όλο και λιγότεροι πολίτες πηγαίνουν στα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μην κολλήσουν κορωνοϊό, ή το κάνουν πολύ αργά. Όπως είπε, δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί και πρέπει να προσέχει την υγεία του.
 
Με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων.
 
«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως: «Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη».
 
Παράλληλα, διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.
 
Ακόμη, είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.
 
Παράλληλα, έστειλε και αυτός το μήνυμα: «Να τηρείτε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους».
 
Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις όσο ισχύουν τα μέτρα

Ακολούθως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα.
 
Επανέλαβε πως φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές όπως έγινε σήμερα στην Πάτρα, ενώ τόνισε πως οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων δεν επιτρέπονται όσο ισχύουν τα μέτρα.
 
Όπως είπε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όχι από τον φόβο του προστίμου αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.
 
Αυτές είναι 18 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές - Συναγερμός για την Πιερία

Στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Οι 18 περιοχές αυτές, σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ειδικά στην Πιερία, όπου, όπως είπε, "μας προβληματίζει γιατί το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές, δυστυχώς αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα". "Άρα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή, σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας. Κάτι που προφανώς ισχύει και για τους κατοίκους όλων των παραπάνω επιβαρυμένων περιοχών οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην προκύψουν βέβαια δυσάρεστες εκπλήξεις" ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

 
Αρκουμανέας για τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ
 
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Αρκουμανέας ο οποίος τόνισε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα.
 
 
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα