Κίνδυνος η Πάτρα να γίνει Θεσσαλονίκη. Συναγερμός για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα

Κίνδυνος η Πάτρα να γίνει Θεσσαλονίκη. Συναγερμός για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα

 Μέχρι και λίγο καιρό πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για τα πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού που εμφάνιζε. Η συμπρωτεύουσα δεν απασχολούσε καθόλου κυβέρνηση και ειδικούς σε μια περίοδο που ο ιός είχε ήδη αρχίσει να «πονοκεφαλιάζει» τους πολίτες και να έχει ιδιαίτερα αυξητική τάση.

Προφανώς και η συγκεκριμένη γιορτή και τα όσα συνέβησαν δεν αποτέλεσαν τον μόνο παράγοντα εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν όμως από τους σημαντικούς. Κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Πάτρα και το τι θα συμβεί την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για μια πόλη που ήδη έχει πρόβλημα, σε ό,τι αφορά στην αναλογία κρουσμάτων – πληθυσμού και η οποία την πρώτη μέρα της ερχόμενης εβδομάδας τιμά τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα που είναι και πολιούχος της.

Ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε χθες από τους κατοίκους της, κατά την ενημέρωση των συντακτών, να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν τόσο κάποια μεγάλη τοπική γιορτή, όσο και τις πολλές συναθροίσεις σε σπίτια, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση και την Επιτροπή Ειδικών, η συγκεκριμένη περίσταση προκαλεί ένα σχετικό άγχος.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ζητώντας από αμφότερους να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζεται επιβαρυμένη.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Ο Άγιος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας

Μήνυμα προς τους πιστούς έστειλε προς τους πιστούς ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, καλώντας τους «να κάνουν τον φετινό εορτασμό υπόθεση βαθειάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως».

Όπως αναφέρει ο μητροπολίτης, «ενώσατε από εκεί που θα ευρίσκεσθε την προσευχή σας με την ιδική μας που θα προσφέρεται στον ναό του Αγίου Ανδρέου και ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου». Μάλιστα, σημειώνει πως «ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας θα είναι στο σπίτι σας, στο τραπέζι σας, γιατί δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά σας».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τονίζοντας: «Σ’ αυτήν τη γιορτή ας ποθήσουμε περισσότερο ό,τι στερούμεθα, τον ουρανό, τη Θεία Λατρεία, τον Θεό και τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, τους ανθρώπους. Ας αγκαλιάσουμε με τον νου και την καρδιά μας τους αδελφούς μας που νοσούν και ευρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων μας, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που με κόπους πολλούς και αγρυπνίες στέκονται στο προσκέφαλο των ασθενών. Ας λιτανεύσουμε αντί της αισθητής κατ’ έτος λιτανείας, κατά την πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου, αυτή μας την αγάπη και ας προσευχηθούμε για όλους τους ανθρώπους, υποσχόμενοι στον Κύριό μας ότι θα μετανοήσουμε διά τα πολλά ημών παραπτώματα».

Καταλήγοντας, στο μήνυμά του, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος επισημαίνει: «Παιδιά μου ευλογημένα, όταν με το καλό αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, θα τιμήσουμε πανηγυρικώς τον Άγιό μας και λιτανευτικά θα τον παρακαλέσουμε να σκέπει και να φρουρεί, όπως μέχρι τώρα πράττει, την πόλη του και τον λαό του».

Οι άλλες επτά περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Δεν είναι, όμως, μόνο η Πάτρα που έχει… θέμα. Υπάρχουν άλλες επτά περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ανησυχούν τους ειδικούς. Πρώτη και καλύτερη η Θεσσαλονίκη, που πάντως δείχνει να έχει καλύτερη εικόνα τις τελευταίες ημέρες. Τα πράγματα είναι εξίσου ανησυχητικά σε Δράμα, Σέρρες, Λάρισα, Λέσβο Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία, κάτι που έχει οδηγήσει σε σκέψεις να πάμε σε lockdown δύο ταχυτήτων. Να αρθεί δηλαδή η καραντίνα για τις πόλεις που έχουν καλή εικόνα και να διατηρηθεί για αυτές που παραμένουν προβληματικές.

Ανεβαίνουν οι δείκτες στην επαρχία – Σενάριο για lockdown δύο ταχυτήτων

Μετατόπιση του προβλήματος στην επαρχία «βλέπει» ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και εφιστά την προσοχή στους κατοίκους πόλεων που αρχίζουν να έχουν αυξητική τάση στα κρούσματα, καθώς δεν είναι απίθανο το σενάριο να ισχύσει lockdown δύο ταχυτήτων με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Με απλά λόγια, να αρθεί το lockdown σε περιοχές που δεν έχουν πλέον πρόβλημα αλλά να παραμείνει σε άλλες που έχουν αποκτήσει ή που εξακολουθούν να έχουν.

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε αρχικά ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία. Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι».

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, επιδίωξη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό.

«Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και ισχυρίστηκε ότι «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα.

«Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα