Κορονοϊός: Η παράταση του lockdown, οι περιοχές που καίνε και το πλάνο για Χριστούγεννα

Κορονοϊός: Η παράταση του lockdown, οι περιοχές που καίνε και το πλάνο για Χριστούγεννα

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την επέκταση του lockdown, καθώς η ύφεση που περίμεναν ειδικοί και κυβέρνηση στα κρούσματα του κορονοϊού, δεν ήρθε στο διάστημα που ανέμεναν. Ετσι λοιπόν η παράταση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού θα συνεχιστεί για μία ακόμη εβδομάδα και... βλέπουμε. 

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Υπογράμμισε, δε, ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Οι πόλεις που ανησυχούν τους ειδικούς

Οι πόλεις που χτυπούν «κόκκινο» και προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς καθώς έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα σε σχέση με τους πληθυσμούς τους. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης για την Πάτρα, λόγω της εορτής του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της αχαϊκής πρωτεύουσας με την κυβέρνηση να κάνει έκκληση ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι Πατρινοί να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Αντίστοιχες περιπτώσεις, αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, με τα αποτελέσματά τους να έχουν συμβάλει στην εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα.

Το χρονοδιάγραμμα για «επανεκκίνηση» της χώρας

  • στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη για να κινηθεί η αγορά για τα Χριστούγεννα
  • Στις 14 Δεκεμβρίου σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο
  • Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εστίαση, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή για το άνοιγμά της
  • Δεύτερο θέμα για το αν και πότε θα ανοίξουν δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν τη νέα χρονιά
  • Δεν ανοίγουν ενόψει Χριστουγέννων κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπαρ

Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων: Μείωση της ύλης και περικοπή των διακοπών

Εξάλλου, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων. Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουμε ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και μαγαζιά, όπως μέχρι πρότινος ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει τι θα γίνει με τις νυχτερινές μετακινήσεις τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και ανήμερα. Oι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Χριστούγεννα με sms: Σενάριο για κωδικό 7 στις μετακινήσεις για ψώνια

Στα 300 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη

Μέσα σ' όλα αυτά, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για την υποφέρουσα Θεσσαλονίκη, που φέρνει τα πρώτα ευχάριστα μαντάτα εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης κατά 50%. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε πως το διάστημα 7 - 14 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα πέσουν στα 300, με τον αριθμό αυτό να είναι το «ταβάνι», όπως είπε. Αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τα 633 από τα 2.152 κρούσματα. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, η κατάσταση στην πόλη φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά, κάτι που θα είναι ακόμη πιο σαφές τις επόμενες 3 - 4 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως εξήγησε, τα κρούσματα είναι ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στην «οριζοντίωση των κρουσμάτων». Τέλος, αναφορικά με την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δηλαδή το διάστημα 7 - 14 του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά: «Κοντά στα 300 κρούσματα ή με ταβάνι τα 300... Δεν χαλαρώνουμε».

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη σε μια συμβολική κίνηση. Θα επισκεφθεί νοσοκομεία, θα μιλήσει με υγειονομικούς, τους ήρωες των ΜΕΘ και θα ζητήσει απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες μιας πόλης που βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κι έχει κουραστεί...

έθνος

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα