Mάσκα στο αυτοκίνητο; Τι πρέπει να προσέξετε για να γλιτώσετε το πρόστιμο των 300 ευρώ;

Mάσκα στο αυτοκίνητο; Τι πρέπει να προσέξετε για να γλιτώσετε το πρόστιμο των 300 ευρώ;

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η μάσκα στο αυτοκίνητο; Τι πρέπει να προσέξετε για να γλιτώσετε το πρόστιμο των 300 ευρώ;

Τι ισχύει με τη χρήση της μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο; Πότε την φοράμε;

Οι υγειονομικές όσο και οι πολιτικές αρχές «βλέπουν» την παράτασή του για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, του lockdown, (ίσως μέχρι την 7η Δεκεμβρίου) καθώς η πορεία του κορOνοϊού στη χώρα μας παραμένει ανησυχητική. Έτσι τα αυστηρά μέτρα για την χρήση μάσκας θα συνεχιστούν.  Υπήρξαν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες που επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ που ισχύει για τη μη χρήση μάσκας σε επιβάτες αυτοκινήτων, οι οποίοι δεν γνώριζαν για το τι συνέβαινε. Εμείς επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μάθουμε τι ισχύει.

Πότε η χρήση μάσκας στα οχήματα είναι υποχρεωτική

  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτη/πελάτες.
  • Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
  • Οι εξαιρέσεις είναι όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).
  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική


Πότε η μάσκα στο αυτοκίνητο ΔΕΝ είναι υποχρεωτική

    Επιτρέπετε να μην φοράμε μάσκα στο αυτοκίνητο όταν: Οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (π.χ. γονείς μόνοι ή γονείς με τέκνα).
    Όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.

Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, στα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεταφοράς επιβάτη για λόγους υγείας και ιατρικούς λόγους. Επίσης, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Ο κίνδυνος να διπλασιαστούν τα πρόστιμα

Λόγω του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5 τα ξημερώματα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να μπορέσει κάποιος να κυκλοφορεί. Αν κάποιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους που κυκλοφορούν ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις με όχημα και δεν φορούν μάσκες τότε κινδυνεύουν με διπλό πρόστιμο. Ενα για την άσκοπη μετακίνηση και ένα για τη χρήση μάσκας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα