Οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία και οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία και οι θεωρίες συνωμοσίας

Τα ευρήματα νέας έρευνας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό Journal of Affective Disorders και αφορούν στο αποτύπωμα του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών καθώς και την ραγδαία αύξηση των θεωριών συνωμοσίας και της υιοθέτησης αντιεπιστημονικών απόψεων στη χώρα μας σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Πρόκειται για διεθνή μελέτη, στην οποία συμμετέχουν 45 χώρες, με 60.000 απαντήσεις. Ξεκινάει από την Ελλάδα αυτή η έρευνα, δεν είναι απλά μια μελέτη στην οποία συμμετέχουμε" τόνισε.

"Τα ελληνικά δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, έχουν δημοσιευθεί και τώρα θα δημοσιευθούν τα δεδομένα από την Λετονία και από τη Ρωσία και θα ακολουθήσουν κι άλλα" πρόσθεσε. "Τα δεδομένα από την Ελλάδα είναι 3.500 άτομα, έχει σταθμιστεί το δείγμα και έδειξε περίπου έναν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό, εξαρτάται πώς ορίζεις τη βάση σου, αλλά είναι σίγουρα μια σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και του στρες. Ένας διπλασιασμός ή τριπλασιασμός επίσης των σκέψεων για αυτοκτονία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα διπλασιαστούν οι θάνατοι, σημαίνει όμως ότι ο πληθυσμός ζορίζεται αρκετά. Επίσης, βρήκαμε φυσικά και αναμενόμενο, ότι υπάρχουν προβλήματα ποιότητας ζωής, ύπνου, μέσα στην οικογένεια. Προβλήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με την καραντίνα τώρα. Δεν ήταν ιδιαίτερα οριζόντια η πίεση, περισσότερο πιέστηκαν οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν ήδη κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή αντιμετώπιζαν κάποια οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα ήδη" περιέγραψε.

"Έχουμε σε εξέλιξη έρευνα και για τη δεύτερη καραντίνα, να δούμε πώς και τι συμβαίνει. Αυτό που σίγουρα είναι σαφές είναι ότι έχει αυξηθεί ο ευάλωτος πληθυσμός και έχει αυξηθεί τουλάχιστον γιατί υπάρχει οικονομικό θέμα" υπογράμμισε.

"Εστιάσαμε ειδικά στις ιστορίες συνωμοσίας, οι οποίες αφορούν τη συγκεκριμένη πανδημία. Δεν υπήρχε τότε το θέμα της άρνησης της μάσκας. Είναι πάντως εντυπωσιακά και ανησυχητικά τα ποσοστά. Το 70% δεν δίνει την ακριβή εικόνα των αποτελεσμάτων, θα λέγαμε ότι η κοινωνία είναι τριχοτομημένη σε μεγάλο βαθμό, το 1/3 αποδέχεται πλήρως τις θεωρίες συνωμοσίας, το 1/3 τις απορρίπτει πολύ έντονα και το 1/3 έχει ας πούμε ανοιχτά αυτιά, παρασύρεται, συζητάει. Οι πιο εξωτικές και παράδοξες από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας έχουν και τη λιγότερη αποδοχή. Δηλαδή το 5G, ότι οι κεραίες της τηλεόρασης καθοδηγούν και κατευθύνουν τον ιό στους πνεύμονες, αυτές οι παράδοξες θεωρίες έχουν αποδοχή της τάξεως του 3%-5%" περιέγραψε. "Οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ένα ιδεολογικό, πολιτικό προφίλ, αυτές μπορούν να πιάσουν και το 40%-50%, δηλαδή το ότι κάποιες κυβερνήσεις κατασκεύασαν τον ιό σε εργαστήριο και τον έριξαν επίτηδες για να μειώσουν τον πληθυσμό, αυτό έχει πολύ περισσότερη αποδοχή από ότι θα περίμενε κανένας" συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα