Τι να προσέχετε στα σούπερ μάρκετ, τι συμβαίνει με τον κορονοϊό

Τι να προσέχετε στα σούπερ μάρκετ, τι συμβαίνει με τον κορονοϊό

Τα σούπερ μάρκετ είναι από τα λίγα καταστήματα που έμειναν ανοιχτά μέσα στο lockdown και τώρα μια νέα έρευνα από τη Μ. Βρετανία, λέει ότι πολλές νέες μολύνσεις γίνονται σε αυτά τα καταστήματα.

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω της επαφής με σταγονίδια από φτάρνισμα ή βήχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός ως αεροζόλ, ίσως και σε επιφάνειες και στις συσκευασίες τροφίμων.

Με λίγα λόγια, όπως ξέρουμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ίσως και να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει η επαφή με άλλους ανθρώπους και με επιφάνειες όπως χειρολαβές καλαθιού αγορών, χερούλια ψυγείων και καταψύξεων, ζυγαριές, κουμπιά ανελκυστήρων, χρήματα και κάρτες, αλλά και τα προϊόντα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με την έξοδο από το σουπερμάρκετ και να πλένετε τα χέρια μας με την επιστροφή στο σπίτι αλλά και μετά την τακτοποίηση των αγορασμένων τροφίμων.

Γενικά, οι κανόνες στα σούπερ μάρκετ είναι οι εξής:

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, όταν αποσυσκευάζετε τα τρόφιμα αλλά και μετά τη λήψη πακέτων με κούριερ ή την παράδοση τροφίμων.

Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα.

Μην πηγαίνετε για ψώνια εάν είστε άρρωστος, ζητήστε από κάποιο συγγενικό ή κοντινό σας πρόσωπο να σας βοηθήσει.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την τακτική επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, αποφεύγετε τις ώρες αιχμής.

Αποφύγετε τη χρήση νομισμάτων, επιλέξτε ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα σας και πλύνετε τα χέρια σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

Πρόσφατες μελέτες, που έχουν εξετάσει την επιβίωση του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες, δείχνουν ότι ο ιός επιβιώνει έως: 4 ώρες πάνω σε χαλκό, 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι και 2-3 ημέρες πάνω σε πλαστικές ή ανοξείδωτες επιφάνειες, αλλά με σημαντικά μειωμένο ιικό φορτίο.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον περιβάλλοντα χώρο ασθενών με COVID-19 και ενισχύουν την άποψη ότι οι επιφάνειες και τα αντικείμενα παίζουν ρόλο στη διάδοση του ιού. Συνεπώς, ο επαρκής καθαρισμός και η απολύμανση του περιβάλλοντος θεωρούνται απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

Επιστήμονες της Αυστραλίας δημοσίευσαν έρευνα στην οποία υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2, υπεύθυνος για τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 ημέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο). Επίσης αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό.

Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού μειώνεται. Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κορονοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα