Θεσσαλονίκη: Στο κόκκινο οι ΜΕΘ - Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές - 200 κλίνες Covid, αλλιώς επίταξη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κορονοϊός καλπάζει και οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ τελείωσαν.

Όπως μετέδωσε το Mega, το Υπουργείο Υγείας απέδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να διαθέσουν 200 κλίνες ΜΕΘ μέσα σε μία ώρα, δηλαδή μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης!

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε επίταξη.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον οριακή και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι θέμα ωρών...

Με 774 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς ο φονικός ιός “σφυροκοπά” ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και τους γειτονικούς νομούς.

Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και γενικά η βόρεια Ελλάδα δεινοπαθούν με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όριά τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει ήδη.

Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την είδηση πως το υπουργείο Υγείας ζητά από τις ιδιωτικές κλινικές κλίνες Covid ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην δραματική κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Στα ύψη κρούσματα και διασωληνωμένοι - Φλέγονται 8 Περιφέρειες - Ο χάρτης της διασποράς

Τι λένε οι κλινικάρχες - Μεγάλο το κόστος
Μιλώντας στο ieidisies.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».
 
Προσέθεσε, δε, ότι «εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

Στο κόκκινο οι ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Στα όριά του έχει φτάσει το ΕΣΥ, αφού σήμερα Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 499 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό. Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα, κάτι που σημαίνει πως ο ρυθμός με τον οποίο διασωληνώνονται οι ασθενείς είναι δυσανάλογος με αυτόν των αποδιασωληνώσεων.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με συνέπεια να επικρατεί έντονη ανησυχία για κορεσμό των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορονοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν επιπλέον 774 νέα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα. Ακόμη 112 κρούσματα βρέθηκαν στη Δράμα, 109 στην Ημαθία, 155 στη Λάρισα, 107 στη Μαγνησία, 149 στην Πέλλα, 103 στην Πιερία και 156 κρούσματα στις Σέρρες.

Η μάχη στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας είναι άνιση, με το υγειονομικό προσωπικό να υπερβαίνει τις δυνάμεις του για να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).

Χειρότερα είναι τα ποσοστά για τις κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Ετσι, αν και οι ΜΕΘ-non COVID μέχρι είναι 579 και οι 440 είναι κατειλημμένες (δηλαδή 139 κενές, που σημαίνει ποσοστό 24%), οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624 και από αυτές οι 510 ήταν μέχρι κατειλημμένες και μόνο 114 κενές. Τα νούμερα κατεβάζουν το ποσοστό των ελεύθερων κλινών για κορονοϊό στο 18%.

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού χθες ήταν 211 και από αυτές 199 ήταν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές. Δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 6%.

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια (στοιχεία Τετάρτης 18/11)

1η ΥΠΕ (Αττικής), 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).

Στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής), 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες).

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου), 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες).

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας), 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες).

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης), 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες).

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες).

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες).

7η ΥΠΕ (Κρήτης), 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες).

Στρατιωτικά νοσοκομεία, 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες).

Κορονοϊός: Είκοσι τρεις ακόμα νοσηλεύτριες πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό, ακόμα 23 μεταβαίνουν στη συμπρωτεύουσα.

"Είναι συγκινητική η συμπαράσταση στη Θεσσαλονίκη", τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζοντας ότι "οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα".

mega, thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα