Κορονοϊός: Στο κόκκινο οι ΜΕΘ της Β. Ελλάδας – Τι είναι το σχέδιο Γ για αεροδιακομιδές ασθενών

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαντληθούν ακόμα και οι εφεδρείες του ΕΣΥ, καθώς σήμερα το πρωί και τα 40 κρεβάτια κορονοϊού στη ΜΕΘ ου νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα.

Σύμφωνα με το MEGA, 100% πληρότητα στην Εντατική κορονοϊού είχε το πρωί και το νοσοκομείο Παπανικολάου καθώς είχαν γεμίσει και τα 43 κρεβάτια. Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο με 14 στα 14 κρεβάτια γεμάτα με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν "γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ Παράλληλα τονίζεται ότι οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ.

"Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων

Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών. Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ covid είναι στο 70%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.

Κορονοϊός: Τι έδειξαν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη - Αισιοδοξία για επιπέδωση της καμπύλης

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα