Κορονοϊός: Εμπόλεμη ζώνη οι ΜΕΘ - Εφημερίες τρόμου στη Θεσσαλονίκη

 Είμαστε σε έναν πόλεμο.Τα πράγματα δυσκολεύουν και καλό θα είναι να το αντιληφθούν όλοι αυτό. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα λόγια γιατρών που καθημερινά βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας μετράει 3.200 νοσηλευόμενους, 415 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και 400 διασωληνωμένους. 

Μόνο κατά τη σημερινή του εφημερία το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αναμένεται να εξετάσει περίπου 700 άτομα, ενώ τα ελεύθερα κρεβάτια των πέντε κλινικών covid δεν ξεπερνούν το 25%. Γιατρός του νοσοκομείου τονίζει πως «αυτή τη στιγμή εάν χρειαστεί κάποιος ασθενής διασωλήνωση υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι διαθέσιμο. Παράλληλα εάν κριθεί αναγκαίο μπορούμε να δημιουργήσουμε άλλα δέκα κρεβάτια σε χειρουργεία».

Την ίδια ώρα ανάλογη δοκιμασία πέρασε το Σάββατο και το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στο οποίο καταγράφηκαν 45 εισαγωγές ύποπτων περιστατικών για covid. Μάλιστα η εφημερία ξεκίνησε χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. «Η μονάδα είναι υπερπλήρης και έχουν ανοίξει και δύο κρεβάτια στις αίθουσες των χειρουργείων», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΑΧΕΠΑ: Μετέτρεψαν αίθουσα ανάνηψης σε ΜΕΘ

Οι εισαγωγές στην εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που τελείωσε στις οκτώ το πρωί της Κυριακής έφτασαν τις 72 ενώ για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες μία αίθουσα ανάνηψης της καρδιοχειρουργικής μετατράπηκε σε ΜΕΘ. «Ουσιαστικά απλώς αναπνέουμε με μία έως δύο κλίνες να είναι οριακά κενές», σημειώνει ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Τα αυξημένα περιστατικά σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού «δοκιμάζουν» τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων. «Έχουμε τετραπλασιάσει σχεδόν τις κλίνες τόσο για τις απλές νοσηλείες όσο και για τις ΜΕΘ. Εάν χρειαστεί θα διακομιστούν περιστατικά είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας είτε σε όμορους νομούς» επισημαίνει ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Τα ξημερώματα της Κυριακής εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε λάβει μέρος στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ζήτησε ακόμα πιο αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία της περιφέρειας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο Open TV υπογράμμισε πως «όποιο κρεβάτι αδειάζει λόγω αποσωλήνωσης είτε λόγω θανάτου γεμίζει και πάλι». Στο μεταξύ η Πέλλα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Και αυτό διότι στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών η ΜΕΘ των επτά κλινών έχει μετατραπεί σε covid και όλες είναι κατειλημμένες. «Σήμερα το πρωί ήταν γεμάτα όλα τα κρεβάτια. Είχαμε αρρώστους σε κάθε επιφάνεια που μπορεί να ξαπλώσει κάποιος ασθενής. Δηλάδή περίπου 18 κλίνες, φορεία, καρέκλες», σημειώνει στο Ανοιχτό Κανάλι από την πλευρά του ο Ιωάννης Κακουλίδης, διευθυντής παθολογικής κλινικής Γιαννιτσών.

Στο «κόκκινο» είναι και η Λάρισα όπου γιατροί και προσωπικό δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Λάρισας αναφέρει πως «τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτα ». Στο νοσοκομείο της Βέροιας και της Νάουσας δεν υπάρχει ούτε μία ΜΕΘ κορονοϊού και τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. «Υπάρχουν απλές κλίνες οι οποίες είναι γεμάτες. Τα περιστατικά covid που χρειάζονται να μπουν σε ΜΕΘ είναι δεδομένο ότι μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη όπου και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα», λέει ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Αγρίνιο

Άλλο ένα γηροκομείο, αυτή τη φορά στο Αγρίνιο, έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων που «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα. Μάλιστα μία 87χρονη φιλοξενούμενη κατέληξε, ενώ εάν τα κρούσματα αυξηθούν τότε το νοσοκομείο της πόλης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. «Το νοσοκομείο έχει 14 κλίνες για περιστατικά covid και 7 κλίνες για επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουν δεσμευτεί και οι κλίνες για τα παιδιά. 

Σκληρή «μάχη» στις εντατικές στην Αττική 

Παράλληλα λεπτό προς λεπτό γεμίζουν οι εντατικές και στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV στο νοσοκομείο «Αττικόν» αυτή τη στιγμή από τις 17 κλίνες ΜΕΘ οι 14 είναι κατειλημμένες και οι τρεις είναι κενές. Στο «Σωτηρία» υπάρχουν 48 κατειλημμένα κρεβάτια ΜΕΘ και 31 κενά, στο «Θριάσιο» και οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Τέλος στο «Ασκληπιείο» της Βούλας από τις 12 ΜΕΘ κατειλημμένες είναι οι εννέα και οι τρεις είναι κενές. 

«Εμπόλεμη» ζώνη οι ΜΕΘ

«Φεύγoυμε από εδώ, πάμε στο σπίτι μας και τις οικογένειές μας και μεταφέρουμε όλο μας το άγχος», λέει στο Open TV μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid. «Η κατάσταση είναι πιεστική αλλά προς το παρόν ανταπεξερχόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα», τονίζει η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid Μαρία Αδαμούδη. Οι νοσηλευτές των ΜΕΘ για πάρα πολλές ώρες της ημέρας είναι ντυμένοι σαν αστροναύτες και βλέπουν τις αντοχές τους να εξαντλούνται. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι ανάγκες μεγάλες. Παρ' όλα αυτά εμείς δίνουμε το 200% του εαυτού μας», υποστηρίζει η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid Ευαγγελία Ορφανλή. «Στην εντατική δουλεύει όποιος αγαπάει την εντατική και όποιος θέλει να προσφέρει», σημειώνει η Ελένη Αντωνιάδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Σοκ προκαλούν οι θάνατοι από κορονoϊό: 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 1698 νέα κρούσματα

Νέο σοκ προκαλούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονoϊού τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τον ΕΟΔΥ καθώς για μια ακόμα μέρα ο αριθμός είναι τετραψήφιος. Θλίψη όμως προκαλούν και οι αριθμοί των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 1.698 νέα κρούσματα - Φλέγονται Αττική και Θεσσαλονίκη

Ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19 από το υπουργείο Υγείας

Σε ταχύρρυθμη τηλεκπαίδευση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για COVID-19, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την επιστημονική επιμέλεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την τεχνογνωσία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Α΄ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Δρ Συμεών Μεταλλίδη, της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, Δρ Παρθενόπης Παντελίδου, της Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας ΤΕΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Δρ Βαρβάρας Φυντανίδου, και του συντονιστή Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρου.

«Από την αρχή της πανδημίας, είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τους επιστήμονες όλων των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Το πρόγραμμα, το οποίο γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, αφορά όλες τις ειδικές γνώσεις για τη διαχείριση των ασθενών και την ασφάλεια των υγειονομικών:

Α) Χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, όσον αφορά τον ασφαλή τρόπο ένδυσης & έκδυσης

Β) Κλινική προσέγγιση και εξέταση ασθενούς με νόσο COVlD-19

Γ) Εκτίμηση της βαρύτητας ασθενούς με νόσο COVlD-19

Δ) Οξυγονοθεραπεία

Ε) Διακομιδές & Αεροδιακομιδές ασθενών

Έχουμε ξεκινήσει από τους ιατρούς της 3ης και 4ης ΥΠΕ στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και άμεσα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ: «Προετοιμαστείτε για την επόμενη εβδομάδα, τα κρούσματα θα ανέβουν ακόμα περισσότερο»

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κοροναϊού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι ήταν μεγάλο λάθος η χαλάρωση της κοινωνίας το καλοκαίρι και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση της πανδημίας.

«Δυστυχώς δεν είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος. Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προετοιμαστείτε να βλέπετε να ανεβαίνουν τα κρούσματα ακόμα παραπάνω. Δεν ξέρω που θα φτάσουν τελικά, θα εξαρτηθεί από αν η κυβέρνηση πάρει τα σωστά μέτρα και αν η κοινωνία ακολουθήσει».

Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε ό,τι ενοχλεί τον ιό και όχι ό,τι βολεύει εμάς», να περιορίσουμε σημαντικά δηλαδή τις μετακινήσεις και τις επαφές μας, ενώ τόνισε ότι η καραντίνα θα πρέπει να έχει τη μορφή που είχε την άνοιξη αλλιώς δε θα έχει αποτέλεσμα.

«Αν δε γίνει σωστή καραντίνα δε θα δούμε αποτέλεσμα. Την καραντίνα την κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ο γιατρός υπογράμμισε ότι η πανδημία «θα περάσει» ενώ πολύ σημαντική θα είναι και χορήγηση του εμβολίου, που αναμένεται από την άνοιξη του 2021.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι συνδυαστική με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύουν.

«Τον επόμενο χρόνο προσβλέπουμε σε φοβερές βελτιώσεις, το να ξαναβρούμε κομμάτια από τη ζωή μας. Τώρα προέχει να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι».

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι η πανδημία θα αφήσει μακροχρόνιο πρόβλημα στην οικονομία και στην υγεία, ωστόσο «όταν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται».

Πτώση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν όμως να επεκταθεί το lockdown

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 και πρόσθεσε ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου ή κάποιου άλλου είδους lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα.

«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

.ethnos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα