Τσιόδρας: Τρεις φορές πάνω ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Τσιόδρας: Τρεις φορές πάνω ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ο καθηγητής και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται περίπου 1.000 άτομα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα υγείας».

Στο κόκκινο έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με CoViD-19.

Στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Έμφραγμα στις ΜΕΘ

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι η εξής:

Δυτική Μακεδονία: 100%

Κεντρική Μακεδονία: 46%

Ήπειρος: 40%

Αττική: 61%

Θεσσαλονίκη: 60%

Θεσσαλία: 40%

Στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Το 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ CoViD-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς.

Ανησυχητική παραμένει στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%! Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%.

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

 

iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα