Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Το 6,8% των τεστ βγήκε θετικό. Φόβοι για 1.000 λουκέτα στην εστίαση

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Το 6,8% των τεστ βγήκε θετικό. Φόβοι για 1.000 λουκέτα στην εστίαση

Φόβους για τσουνάμι λουκέτων το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 καταστημάτα εστίασης από τα συνολικά 5.500 που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης αν το δεύτερο lockdown τραβήξει μέχρι και τον προσεχή Ιανουάριο εκφράζει η Ένωση Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης. 

«Ένα στα τρία καταστήματα θα κλείσουν αν δεν πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.  Μιλάμε για 1.000 καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη τα οποία δεν θα ξανανοίξουν αν το μέτρο παρατθεί για τρεις μήνες» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.  

Τοπικό lockdown επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου η οποία βρίσκεται πλέον στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς τα κρούσματα στο νομό έχουν γνωρίσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία 24ωρα. Τα αποτελέσματα των 3.100 τεστ κορονοϊού που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ αποκαλύπτουν το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης, καθώς από αυτά τα 210 βρέθηκαν θετικά, δηλαδή το 6,8% των συνολικών τεστ.

Όπως εξήγησε ο κ. Επιτροπίδης για άλλη μια φορά τιμωρείται η εστίαση χωρίς να φταίει. «Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης εώς τις 9 μ.μ. χωρίς μουσική. Θα ήταν όλοι καθούμενοι και δεν θα δημιουργούνταν πρόβλημα συνωστισμού όπως δημιουργείται στα μπαράκια τα οποία ήταν σε μερικό lockdown από τη στιγμή που πήγαμε στο επίπεδο δύο». Οι καταστηματάρχες ζητούν κρατική ενίσχυση και κάλυψη του ενοικίου για όσο διάστημα τα καταστήματα τους παραμένουν κλειστά με κυβερνητική εντολή.  Παράλληλα, ζητούν άμεση οικονομική βοήθεια με ρευστότητα χωρίς την εμπλοκή τραπεζών. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 η οποία θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα δεν  θα πρέπει να δοθεί πίσω και για όσα καταστήματα απασχολούν πάνω από 5 άτομα προσωπικό αυτή πρέπει να αγγίξει το ποσό των 8.000 ευρώ».

Στο μεταξύ λίγα καταστήματα καφέ άνοιξαν κανονικά το πρωί της Παρασκευής, αναπτύσσοντας προσωρινά και τραπεζάκια καθώς δεν είχαν λάβει όπως είπαν την επείγουσα ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας ενώ και η Αστυνομία δεν είχε δώσει σχετική εντολή. Ωστόσο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής έκλεισαν όταν και έφτασε σχετική ειδοποίηση με μήνυμα του 112. «Κακό του κεφαλιού τους όσοι άνοιξαν, Βρισκόμαστε στο επίπεδο 4 και τα μέτρα είναι συγκεκριμένα» σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.


Στο μεταξύ κανονικά θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία. Κλείνουν τα γυμναστήρια, ενώ με μάσκα θα λειτουργούν τα κομμωτήρια. Με το 50% των πωλητών θα λειτουργούν οι λαικές αγορές και 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων. Μένει να διευκρινιστεί αν θα επιτρέπεται να έρχονται παραγωγοί από όμορους νομούς.  Προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι με τις μετακινήσεις. Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 και μισή μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από πιο νωρίς, είτε από τις 9 είτε από τις 10 το βράδυ. Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις εντός κι εκτός νομού Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας δεν αλλάζει κάτι. Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και αναμένονται ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα