Κορονοϊός: Τα τελευταία μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown - Φόβοι για 2.000 κρούσματα

Κορονοϊός: Τα τελευταία μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown - Φόβοι για 2.000 κρούσματα

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σειρά μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, που θα έχουν ισχύ έναν μήνα - Τι άλλα μέτρα εξετάζονται πριν το lockdown

Το ύστατο πακέτο μέτρων για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown, το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι για πολλούς κι ευνόητους λόγους, ανακοινώνεται εντός της ημέρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κορονοϊός επελαύνει στη χώρα μας, τα κρούσματα εδώ και μέρες είναι σταθερά τετραψήφια σε ημερήσια διάταξη, οι διασωλημενωμένοι έχουν ξεπεράσει το διψήφιο ψυχολογικό όριο την ώρα που οι ΜΕΘ αντέχουν ακόμα, ενώ και οι θάνατοι αυξάνονται.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να παραλύσει ξανά η οικονομία, να κλείσουν τα σχολεία και να κλειστεί όλη η Ελλάδα μέσα, καθώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν «φωνές», κυρίως από την επιτροπή των ειδικών, που τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και γι αυτό από το πρωί ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ενώ καταβάλλεται η ύστατη προσπάθεια για να μην «κοκκινίσει» και το λεκανοπέδιο.

Σε πρώτη φάση πάντως, αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:

  •     Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού
  •     Μείωση ωραρίου εστιατορίων καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή στις 22:00
  •     Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις πέντε το πρωί
  •     Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.
  •     Η υποχρεωτική τηλεργασία παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, αλλά το ποσοστό παραμένει στο 40%


Τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

    Όσον αφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις,  οι ειδικοί θα προτείνουν να μη διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις ερασιτεχνικές αλλά και άλλες που αφορούν συλλόγους και σχολεία, ενώ θα επιτρέπονται κανονικά οι εκδηλώσεις της Α εθνικής αλλά και τους επαγγελματικού αθλητισμού (πρώτες κατηγορίες όλων των αθλημάτων) όπου ούτως ή άλλως τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας με τεστ και χωρίς φιλάθλους.
    Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα και από τον αριθμό των κρουσμάτων.
    Για πρώτη φορά μετά την καραντίνα οι ειδικοί θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που μπαίνουν στους ναούς τουλάχιστον κατά 20%, καθώς διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάντως αυτός που δεν συζητούν οι ειδικοί είναι να τεθούν ξεχωριστά μέτρα προστασίας για τους άνω των 65 ετών. Παρότι υπάρχουν εδώ και μήνες συστάσεις για ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι και οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποι μας, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα προτείνουν κανένα  μέτρο συγκεκριμένο στον πρωθυπουργό

Πιθανό ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αυτή τη στιμγή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους», καταλήγει.
Βατόπουλος: Ισως και 2.000 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο

Μιλώντας νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι σε μία βδομάδα με 10 ημέρες, τα κρούσματα κορονοϊού πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1.000 γεγονός που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Ο κ. Βατόπουλος είπε πως έχει συζητηθεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτές που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί. Όμως προειδοποίησε ότι ότι εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε lockdown. «Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα