Δικηγόρος 14χρονου: Στα κρατητήρια από την Πέμπτη χωρίς ούτε καθαρά ρούχα

Δικηγόρος 14χρονου: Στα κρατητήρια από την Πέμπτη χωρίς ούτε καθαρά ρούχα

Στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ παραμένουν από την Πέμπτη, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα επαφής με τους οικείους τους ή ακόμα και αλλαγής ρούχων, οι μαθητές που συνελήφθησαν στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων και ο 14χρονος από το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου στον οποίον αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτό αναφέρει σε σχόλιό της, που δημοσιεύει η σελίδα «Μένουμε Ενεργοί», η δικηγόρος του νεαρού, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου.

Σύμφωνα με την κα Χατζηδημητρίου, επικαλούμενοι τον κορωνοϊό, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το τετραήμερο ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους να τους μεταφέρουν φρέσκα ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα στην Ευελπίδων

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον 14χρονο ο οποίος θα παρουσιαστεί στον ανακριτή με τη διαδικασία του Αυτόφωρου τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται η εν λόγω διαδικασία για ανηλίκους, καλούν πολιτικές οργανώσεις και φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών.

»Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης (ο νεαρός) πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη  φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

»Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

»Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει ‘’κακουργηματική’’ πρόθεση.»

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα