Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της επιδημίας κορονοϊού η Αττική – Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο της επιδημίας κορονοϊού η Αττική – Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Η Αττική είναι το επίκεντρο της επιδημίας και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Υγείας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα 240 από τα 416 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Μαγιορκίνης: Επίκεντρο της επιδημίας για την Ελλάδα η Αττική

"Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να προβληματίζει και η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, ειδικά το κέντρο της Αθήνας. Από τα 416 κρούσματα σήμερα, τα 240 εντοπίστηκαν στην Αττική", είπε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "η πόλη της Αθήνας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του επιδημιολογικού φορτίου του Covid-19. Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται από τον Δήμο Αθηναίων είναι και η διεξαγωγή rapid test, δηλαδή γρήγορων τεστ για τον κορονοϊό σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συγκεκριμένα τεστ ταυτίζονται πάντα όταν είναι θετικά με τις PCR, ενώ στα αρνητικά υπάρχει ένα ποσοστό απόκλισης 5 με 8%.

Αναφορικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff, είπε πως αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικά, δηλαδή επρόκειτο για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, όπως επισήμανε. "Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψει εστία διασποράς ελήφθησαν τα εν λόγω μέτρα", τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι όλα τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, ήταν όλα αρνητικά, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου.

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο και μπορεί να έχει διαθεσιμότητα και μέσα στο 2020.

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός – Στα 5.379 τα ενεργά κρούσματα

Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έχουμε κερδίσει χρόνο, ο αγώνας όμως είναι καθημερινός, τόνισε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης κοινού και δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος επεσήμανε το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο για το λόγο αυτό τα συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας οι οποίοι θα συνεχισθούν. Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας για ασυμπτωματικούς για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Έχουμε κερδίσει χρόνο, έχουμε προστατεύσει ζωές» ανέφερε και ενημέρωσε πως από την μέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 17.344 κρούσματα ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά ανέρχονται σε 5.379.

Στη συνέχεια ενημέρωσε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να φιλοξενηθούν ασυμπωματικοί και να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητά του από τους πολίτες. Αυτοί που θεωρούν τα μέτρα προφύλαξης μη αναγκαίο καταναγκασμό θέτουν σε κίνδυνο τους υπολοίπους. Μάσκα, αποστάσεις , τήρηση των κανόνων υγιεινής για όσο χρειαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, με πρωτοβουλία Δήμου Αθηναίων προχωρούν σε νέα δέσμη μέτρων. Μεταξύ άλλων θα γίνονται σε 8 λέσχες φιλίας τεστ, διεξαγωγή περισσότερων rapid test αλλά και δυο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωσε ότι 93 στα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

Στον δήμο Ευρώτα, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.

Χαρδαλιάς: Σε πλήρη ισχύ τα έξι μέτρα για το δήμο Αθηναίων

Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση των ξενοδοχείων - καραντίνας. Επιπλέον, με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αθήνα, η κυβέρνηση υλοποιεί, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, μια νέα δέσμη μέτρων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την Covid 19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

6. Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Για τα κρούσματα στο δήμο Ευρώτα: Στα πρώτα 805 δείγματα, έχουν διαγνωστεί 39 θετικά κρούσματα. Αποφασίστηκε για τους εργάτες γης - πάνω από 1.300 άτομα - ο κατ' οίκον περιορισμός και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού.

«Το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρούνται αυτά που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα στον δήμο Ευρώτα - Εντοπίστηκαν 39 κρούσματα

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στο δήμο Ευρώτα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

"Στη Λακωνία και συγκεκριμένα στον δήμο Ευρώτα, από τα 805 δείγμα εργατών που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα κορονοϊού. Ήδη τα θετικά κρούσματα έχουν απομονωθεί σε ξεχωριστές δομές με μέριμνα του δήμου Ευρώτα και της περιφέρειας Πελοποννήσου και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Επίσης έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό όλες οι στενές επαφές τους" ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αποφασίστηκαν:

Για τους εργάτης γης:

- Διεξαγωγή τεστ στο σύνολο των εργατών γης της περιοχή

- Αποχή από την εργασία τους μέχρι να διεξαχθούν τα τεστ

- Υποχρεωτική -εκ μέρους τους- χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

- Έλεγχος των μετακινήσεών τους από και προς την επίμαχη περιοχή

Για τους κατοίκους της περιοχής:

- Διεξαγωγή τεστ σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με τους εργάτες γης

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας -εκ μέρους τους- σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων με 416

Εκτεταμένη διασπορά δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έσπασε κάθε ρεκόρ την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα ανακοινώθηκαν 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα