Αντιτρομοκρατική: Η σύλληψη του 42χρονου, η σχέση με τον Παλαιοκώστα και το βιβλίο

Αντιτρομοκρατική: Η σύλληψη του 42χρονου, η σχέση με τον Παλαιοκώστα και το βιβλίο

Όταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής άρχισαν να παρακολουθούν τον 42χρονο παλιό «συνεργάτη» του Βασίλη Παλαιοκώστα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με ακόμα δύο άτομα, είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι εάν είναι τυχεροί μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στο «μεγάλο στόχο».

Τα «στεγανά», ωστόσο, που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας «most wanted» λειτούργησαν για ακόμα μία φορά, όπως λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια που αναζητείται χωρίς αποτέλεσμα. Οι παρακολουθήσεις της Αντιτρομοκρατικής που είχε βάλει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο τον 42χρονο, που συνεργάστηκε με τον Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Μυλωνά, δεν οδήγησαν στον διαβόητο καταζητούμενο.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν την «εικόνα» ότι ο 42χρονος κατάφερε με κάποιο «αδιόρατο» τρόπο να έχει επαφή με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, με αφορμή την έκδοση της αυτοβιογραφίας του Έλληνα «most wanted» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2019. Ποτέ, όμως, δεν βρέθηκαν στοιχεία γι’ αυτή την «αδιόρατη» επικοινωνία.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα ήθελε πάση θυσία να συλληφθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος έχει συνδεθεί με την έκρηξη βόμβας το 2010 στη λεωφόρο Κατεχάκη, με θύμα τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο 42χρονος «εκδότης βιβλίων», οποίος κρίθηκε σήμερα Δευτέρα προφυλακιστέος, φέρεται να είχε νοικιάσει αποθήκη στο Κουκάκι, όπου βρέθηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές.

Ο «άπιαστος» φυγάς

Στις λίστες με τους καταζητούμενους που έχει καταρτίσει το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής περιλαμβάνονται εκατοντάδες πρόσωπα με… βαρύ βιογραφικό.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ένα είναι το όνομα που ξεχωρίζει. Πρόκειται για τον νούμερο ένα καταζητούμενο, του οποίου η εξαφάνιση «πληγώνει» το γόητρο των διωκτικών Αρχών. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι το πρόσωπο που εάν συλληφθεί ποτέ, τότε οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεσή του θα γράψουν διπλά «ένσημα» στο Σώμα. Εκατοντάδες είναι οι πληροφορίες που έχουν φτάσει τα προηγούμενα χρόνια στα «αυτιά» της ΕΛ.ΑΣ. - από πάσης φύσεως πηγές - για το που μπορεί να κρύβεται. Δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία από αυτές που να μην ελέγχθηκε, όπως και δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία από αυτές που να οδήγησε στη σύλληψή του.

Ο Παλαιοκώστας είναι ο καταζητούμενος που έγινε «θρύλος» από τις ληστείες, τις απαγωγές και κυρίως από τις τέσσερις κινηματογραφικές αποδράσεις που έχουν γραφτεί στο «βιογραφικό» του. Η ικανότητά του να μεταμφιέζεται, να μπορεί να κρύβεται κάτω από τη… μύτη των Αρχών και να συνεχίζει τη ζωή του έχοντας κατά περιόδους εκατοντάδες αστυνομικούς να τον αναζητούν, έχει γιγαντώσει όλα αυτά τα χρόνια τη φήμη του. Τα κλιμάκια που είχαν σχηματιστεί από την Ασφάλεια με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό του δεν κατάφεραν να βρουν τα ίχνη του, χωρίς όμως να έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια των Αρχών.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Οι αστυνομικοί άκουσαν για πρώτη φορά το όνομά του το 1986 όταν είχε απασχολήσει για κλοπές. Ήταν μία περίοδος που μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, είχαν ξεκινήσει τις κλοπές και τις διαρρήξεις, κυρίως με στόχο κοσμηματοπωλεία. Οι συλλήψεις που ακολούθησαν δεν τους πτόησαν, καθώς τα αδέλφια απέδειξαν ότι ξέρουν να δραπετεύουν (γεγονός που άρχισε να τους κάνει γνωστούς).

Το επόμενο βήμα του Βασίλη ήταν οι ληστείες τραπεζών. Το πιο «δυνατό» χτύπημά τους ήταν μία επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 1992 σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα με λεία 125.000.000 δραχμές. Τα πολλά χρήματα του έδωσαν το περιθώριο να βρίσκει καλύτερη κάλυψη και να «ευχαριστεί» τα άτομα που τον βοηθούσαν. Οι ληστείες του όσο περνούσε ο καιρός ήταν όλο και καλύτερα οργανωμένες. Στην Καλαμπάκα οι δράστες μπλόκαραν το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετώντας μπροστά και πίσω του οχήματα, ενώ κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς πετούσαν χαρτονομίσματα.

Το 1995 οργάνωσε την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου. Ο όμηρος κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες. Η οικογένειά του έδωσε τα λύτρα και ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος στην Καρδίτσα. Και ενώ ο Βασίλης είχε έρθει αρκετές φορές τετ α τετ με αστυνομικούς και πάντα κατάφερνε να διαφύγει, ένα τροχαίο ατύχημα το Δεκέμβριο του 1999 τον οδήγησε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν τότε πιστόλια, χειροβομβίδες, πολυβόλα και ασύρματοι για να ακούει τα σήματα των αστυνομικών .Ένα χρόνο αργότερα, το 2000, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Τον Ιούνιο του 2006 τελείωσε για εκείνον η φυλακή, καθώς σχεδίασε την κινηματογραφική του απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος πήρε τον Βασίλη από τον Κορυδαλλό με τους φρουρούς να μένουν άναυδοι.

Η συνέχεια της δράσης του είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το καλοκαίρι του 2008 οργανώνει την απαγωγή του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. Τα λύτρα που ζητήθηκαν ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη και πάλι, καταδικάστηκε αλλά κατάφερε ξανά να αποδράσει με ελικόπτερο το Φεβρουάριο του 2009 από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι νεότερες πληροφορίες, που έχουν στην κατοχή τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις, που έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του. Εκτιμούν πως είναι κυριολεκτικά «μεταμορφωμένος». Θεωρούν επίσης, πως μπορεί να έχει μία «φυσιολογική ζωή» τηρουμένων των αναλογιών, με πλαστά έγγραφα και οχήματα με νόμιμα χαρακτηριστικά, που του δίνουν τη δυνατότητα κάποιων ασφαλών μετακινήσεων.

Οι αλλαγές στην εμφάνισή του έγιναν αντιληπτές στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Ο διαβόητος κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και προσθετική μαλλιών, φαινόταν να αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό, μερικές εφημερίδες και να επιβιβάζεται ξανά σε σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, που το οδηγούσε ένας ψηλός και ξανθός άνδρας.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπος με περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς - Αράχωβας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ένα από τα δύο άτομα που επέβαιναν στο ύποπτο όχημα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από το αυτοκίνητο, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτή. Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Κάποιοι πολίτες μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν, με τον Παλαιοκώστα να τους λέει ότι έχει καλέσει... οδική βοήθεια. Πήραν δύο ορειβατικούς σάκους και έφυγαν με τα πόδια. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από τη Χαιρώνεια οι δράστες άρπαξαν ένα μπλε αυτοκίνητο, που βρήκαν με τα κλειδιά στη μίζα, έξω από ένα καφενείο. Και αυτό το όχημα βρέθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, μετά από τηλεφώνημα, στην περιοχή Αγία Τριάδα Μαραθώνα Αττικής.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα