Μόσιαλος: Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το lockdown

Μόσιαλος: Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το lockdown

Για την αποφυγή πάση θυσία ενός νέου lockdown αλλά και για το φάρμακο κατά του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (28/9) ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο το οποίο μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας κατά το 1/3 περίπου κυρίως στις μέτριες και βαριές περιπτώσεις η ρεμδεσιβίρη και γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ακόμα πολύ φτηνό φάρμακο το οποίο το χρησιμοποιούμε χρόνια, η δεξαμεθαζόνη, η οποία μειώνει την θνητότητα κυρίως στις βαριές περιπτώσεις κατά το 1/3» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε δει ότι με την καλύτερη χρήση πρωτοκόλλων στις ΜΕΘ στις περισσότερες χώρες η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει μειωθεί στο 20-30% για όλες τις ηλικιακές ομάδες και αυτό εξαρτάται από την χώρα» επεσήμανε και διευκρίνισε:

«Δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να δοθεί για την πρόληψη της νόσου ή για τις ήπιες περιπτώσεις πριν εξελιχθούν γιατί οι περισσότερες δεν θα εξελιχθούν και πως αυτό που περιμένουμε από τα φάρμακα είναι οι θεραπείες με αντισώματα. Όπως υπογράμμισε θα ξέρουμε το επόμενο δίμηνο αν η χορήγηση πολλαπλών αντισωμάτων βοηθάει. Τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».

Ανησυχία για τον συνωστισμό

«Ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ παρά στους εξωτερικούς και τις πλατείες» δήλωσε ο καθηγητής του London School of Economics.

«Δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown»

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown στην Ελλάδα γιατί το lockdown είχε μια χρήση «να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αυτή την πανδημία μεταξύ άλλων και να κερδηθεί χώρος για το σύστημα υγείας». «Είναι θετικό που το lockdown στην Ελλάδα δεν κράτησε 3 και 4 μήνες που κράτησε για παράδειγμα στην Αγγλία» διαμήνυσε.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «είμαστε μαζί σε αυτό. Πολιτεία και πολίτες πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τους κινδύνους και πως δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών των δύο».

Παράλληλα, σημείωσε πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία χωρίς να υπάρχει lockdown και ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνία σε σχέση με τα επόμενα μέτρα και πως σε όλους τους κλειστούς χώρους πρέπει να επιβληθεί με αυστηρό τρόπο η χρήση της μάσκας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα