Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Είχε προηγηθεί ισχυρότερη δόνηση

Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Είχε προηγηθεί ισχυρότερη δόνηση

Νέος σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Επίκεντρό της, ήταν η θαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 19 χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και έπεσαν και σοβάδες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στις μονές του Αγίου Όρους.

Στο μεταξύ, έξι λεπτά αργότερα, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση, μικρότερη αυτή τη φορά και συγκεκριμένα 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο και πάλι ανοιχτά της Χαλκιδικής, στα 30 χλμ. νότια του Άθω.

Συνεχείς σεισμοί από το Σάββατο

Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στην περιοχή. Μεγαλύτερη ήταν η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:50 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 22 χιλιόμετρων νοτιοδυτικά του 'Αθωνα, μετά το σεισμό εντάσεως 4,2 Ρίχτερ στις 22:39 χθες το βράδυ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Ο νέος ισχυρότερος σεισμός, όπως και ο προηγούμενος, έγινε αισθητός στις μονές, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της αγρυπνίας του Τιμίου Σταυρού, (το 'Αγιο Όρος ακολουθεί το εορτολογιο του παλαιού ημερολογίου, με δεκατρείς μέρες διαφορά από το νέο ημερολόγιο).

Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί, μικρότερης έντασης, τα ξημερώματα με το ίδιο επίκεντρο, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

 Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σεισμολόγος υπηρεσίας του Σεισμολογικού Σταθμού του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Βεντούζη, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας, είναι αναμενόμενοι και άλλοι σεισμοί όπως αυτός των 4,2 Ρίχτερ.

 Πάνω από 30 οι μετασεισμοί

Τουλάχιστον 34 μετασεισμοί, με τον τελευταίο να έχει μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί μετά τα 5,2 Ρίχτερ που χτύπησαν τον υποθαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο αναστάτωσε τους μοναχούς οι οποίοι τελούσαν αγρυπνία του Τιμίου Σταυρού – το Άγιο Όρος ακολουθεί το εορτολόγιο του παλαιού ημερολογίου, με 13 ημέρες διαφορά από το νέο ημερολόγιο.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε πως η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

«Είχαμε έναν προσεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου και ακολούθησε ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 01:50 τα ξημερώματα. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 34 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 15:22 το μεσημέρι. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά δεν μας ανησυχεί γιατί η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς», τόνισε συγκεκριμένα.

 Τι λέει o Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι οι σεισμοί προέρχονται από παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας και ότι όλοι είναι στον θαλάσσιο χώρο. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας”, σημείωσε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “θέλει λίγο προσοχή και παρακολούθηση”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα