Αγρίεψε ξανά ο καιρός: Έντονα φαινόμενα πλήττουν την Κέρκυρα - Συναγερμός από τους μετεωρολόγους

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από το πρωί της Τετάρτης, 23.09.2020, την Κέρκυρα και σε πολλά σημεία σημειώνονται σφοδρές καταιγίδες, αφού ο καιρός έχει αγριέψει ξανά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού δέχθηκε από το πρωί αρκετές κλήσεις παρεμβάσεις, δύο εξ αυτών στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ επέμβαση της υπηρεσίας χρειάστηκε και στη Λάκκα των Παξών, την ώρα που η ΕΜΥ έχει ήδη προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για το πώς θα κινηθεί ο καιρός.

Καιρός με άγριες διαθέσεις και κλειστά σχολεία στην Κέρκυρα

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας αποφάσισε το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις στην Κασσιώπη, να παραμείνει κλειστό, ενώ τα μαθήματα σταμάτησαν σήμερα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα στο εν λόγω γυμνάσιο, για λόγους προληπτικούς και ασφάλειας των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.

Από την έντονη κακοκαιρία που επικρατεί και αυτή την ώρα στο νησί σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, κυρίως στον βορρά, ενώ από πτώση δέντρου σε καλώδια της ΔΕΗ, στην περιοχή Βίγγλα Σινιών, διακόπηκε για αρκετή ώρα και η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σύμφωνα με την ΕΜΥ φέρεται να συνεχίζονται στην Κέρκυρα και στους Παξούς, ενώ αναμένεται να συνοδεύονται, πρόσκαιρα, από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Από τη μεριά της, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συναγερμός από τους μετεωρολόγους για δύσκολο βράδυ - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από καταιγίδες και πλημμύρες

Καμπανάκι από τους μετεωρολόγους για την επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα και έπειτα με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους.

Ειδικότερα ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega ανέφερε ότι κάποιες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα θα έχουν δύσκολο βράδυ όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με ισχυρές καταιγίδες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ισχυρή βροχόπτωση σε αυτές τις περιοχές δεν θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και άρα οι θαλάσσιες συγκοινωνίες προς και από τα νησιά δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Τάσος Αρνιακός στον ANT1 επισήμανε ότι ο καιρός "φθινοπωριάζει" για τα καλά υπογραμμίζοντας ότι από το βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν κατά τόπους περιοχές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. "Δεν μ' αρέσει κι εμένα, αλλά πρέπει να το πω", είπε στον αέρα της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη για την επιδείνωση του καιρού σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα μπορεί δεν θα είναι τόσο ισχυρά όσο του κυκλώνα "Ιανός".

Επιστρέφει ο εφιάλτης των καταιγίδων και των πλημμυρών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι οι οποίοι προειδοποιούν ότι έρχεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες που θα πλήξουν κατά τόπους τη χώρα με το φόβο των πλημμυρών να μην έχει περάσει.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι λόγω της επιδείνωση του καιρού, ο "εφιάλτης" των πλημμυρών επιστρέφει τις επόμενες ημέρες.

Που θα χτυπήσουν τα ακραία φαινόμενα

Ειδικότερα, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

Η χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στην πορεία ενός πολύ επικίνδυνου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο καθώς θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη ανατολικά νοτιοανατολικά θα βαθύνει και θα οργανωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δώσει πολύ μεγάλο όγκο νερού σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Στον πρώτο επισυναπτόμενο χάρτη αποτυπώνεται αυτή η οργανωμένη και εκτεταμένη ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα σαρώσει μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου φέρνοντας το καιρικό στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο τμήμα αυτής της διαταραχής θα χτυπήσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα. Αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες εμφανίζουν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα (Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος) και στην πορεία της διαταραχής αυτής η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Βήμα-βήμα η πορεία της κακοκαιρίας

Τα προβλεπόμενα ύψη βροχής αποτυπώνονται στους πέντε επόμενους επισυναπτόμενους χάρτες (μετά τον πρώτο χάρτη με τα βαρομετρικά συστήματα).

Από εκεί και μετά νέα διαταραχή θα μας απασχολήσει την Δευτέρα της άλλης εβδομάδας βάζοντας στο "κόκκινο" αρκετές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας αρχικά και στην εξέλιξη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξέλιξη που αποτυπώνεται στους τελευταίους τρεις επισυναπτόμενους χάρτες.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη (23-09-2020) στο βόρειο Ιόνιο, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα και την Ήπειρο, ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν και στο νότιο Ιόνιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα

Στα δυτικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές στο βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, όμως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και τα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

Ανεμοι: Αρχικά ασθενείς, βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές, με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι στα δυτικά.

Ανεμοι: Αρχικά ασθενείς, βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανώς μεμονωμενες καταιγίδες, Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία σε όλο το Ιόνιο.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 5 μποφόρ οι οποίοι από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους και θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε εξέλιξη ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές της Ηπείρου

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Πρέβεζας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστούν στους αρμόδιους φορείς και ειδικά στους πολίτες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη (23-09-2020) στο βόρειο Ιόνιο, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα και την Ήπειρο, ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν και στο νότιο Ιόνιο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα