Νέο καμπανάκι Σύψα: Τι μας ανησυχεί στην Αττική - Mέτρα ακόμα και αύριο, αν χρειαστεί

Νέο καμπανάκι Σύψα: Τι μας ανησυχεί στην Αττική - Mέτρα ακόμα και αύριο, αν χρειαστεί

Τα δεδομένα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική περιέγραψε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown» προσέθεσε, εξηγώντας πως αντί να συζητούμε για το lockdown θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ.

Σε εκείνο το σημείο επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

αύξηση κρουσμάτων

θάνατοι

εισαγωγές στα νοσοκομεία

διασωληνώσεις

κάλυψη κλινών ΜΕΘ

ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά

δείκτης R

«Ολα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη R, ο Νίκος Σύψας είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1 και πως στην Αττική είναι ίσως λίγο πάνω από το 1 «με ανοδική τάση».

Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για lockdown

Ο καθηγητής αμέσως μετά ερωτήθηκε για την εισαγγελική απόφαση για τη διακίνηση fake news για τον κορωνοϊό και είπε ότι το βασικό σήμερα είναι «να προφυλάξουμε τις ζωές μας και την υγεία των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Παραχωρούμε, όπως τον Μάρτιο που ουσιαστικά “φυλακιστήκαμε”, ένα κομμάτι από τις ατομικές μας ελευθερίες, συνειδητά».

Για το ενδεχόμενο lockdown o Νίκος Σύψας είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι οριζόντιο ή αν είναι τεχνικά δυνατό να γίνει απομόνωση ενός ή δυο δήμων στην Αττική, καθώς όλοι επικοινωνούν μεταξύ τους και το κέντρο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοιημένες περιοχές της Ευρώπης. […] Δεν χρειάζεται πανικός, αν αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν θα γίνει lockdown. Ομως πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Καταλήγοντας ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εστίες υπερμετάδοσης στο κέντρο και τις αναφορές που έχουν γίνει στους μετανάστες: «Οι μετανάστες, εκείνοι που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα σε ένα σπίτι με 10 ή 20 άτομα, είναι ευπαθής ομάδα. Εκεί βρίσκει χώρο ο ιός και εξαπλώνεται. Δεν φταίνε οι μετανάστες για αυτό. […] Οι εστίες αυτές στο κέντρο αποδίδονται επίσης στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και, σε μικρότερο βαθμό, στο άνοιγμα των σχολείων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα