Σύψας: Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο αν ξεφύγει η κατάσταση. Τα μέτρα ένος lockdown στην Αττική

Το εφιαλτικό σενάριο να δούμε εικόνες Μπέργκαμο με πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών λόγω κορονοϊού, αν δεν αλλάξει ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται η διασπορά στην κοινότητα, περιέγραψε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο πορτοκαλί συναγερμό. Ένα βήμα ακριβώς πριν από το κόκκινο. Το αν θα γίνει κόκκινο είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μην φτάσουμε εκεί όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown -το απευχόμαστε όλοι, είπε χαρακτηριστικά- για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε αν έχουμε να κάνουμε κάτι θα το κάνουμε νωρίς πριν ξεφύγει η κατάσταση» τόνισε.
Τι θα περιλαμβάνει το lockdown

Στη συνέχεια περιέγραψε τι μέτρα θα περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown στην Αττική.

«Το lockdown θα περιλαμβάνει κυρίως περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης, ενδεχομένως κλείσιμο των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μειωθεί πολύ η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι το μεγάλο πρόβλημα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη εστία επιδημίας σε ολόκληρη τη χώρα και γιαυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην Αττική και στο κέντρο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστία διασποράς γιατί υπάρχει συνωστισμός».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα