Κορονοϊός: Κρούσματα σε Νηπιαγωγεία σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Καβάλα

Κορονοϊός: Κρούσματα σε Νηπιαγωγεία σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Καβάλα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές, καθώς εντοπίστηκαν τρεις μαθητές Νηπιαγωγείων θετικοί στον κορονοϊό σε Καβάλα, Ηλιούπολη και Γλυφάδα.

Στη Γλυφάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου, Γιώργου Παπανικολάου, θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε μαθητής στο 13ο Νηπιαγωγείο. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο χώρος κλείνει για τις επόμενες 14 ημέρες ενώ θα υποβληθούν σε μοριακά τεστ για κορονοϊό όλοι οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου.

Ειδικότερα ο Γιώργος Παπανικολάου αναφέρει τα εξής: «Ένας μαθητής στο 13ο νηπιαγωγείο της πόλης μας διαγνώστηκε με κορονοϊό. Το τμήμα του μαθητή διακόπτει τη λειτουργία του για 14 ημέρες και ακολουθούμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές πιστά όλη την προβλεπόμενη διαδικασία για απολύμανση, ιχνηλάτηση.

Επιπλέον, θα κάνουμε, με ίδιους πόρους, μοριακά τεστ για κορονοϊό σε όλους τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου. Περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον μικρό μας φίλο! Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά την έκκληση να ακολουθούμε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας. Παραμένουμε σε πλήρη και διαρκή εγρήγορση».

Θετικός μαθητής στην Καβάλα

Μαθητής του 14ου Νηπιαγωγείου Καβάλας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο μαθητής βρέθηκε θετικός έπειτα από ιχνηλάτηση που έγινε μεταξύ των μελών της οικογένειάς του, τα οποία και αυτά είχαν ταυτοποιηθεί ως φορείς του ιού ,σύμφωνα με οσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του kavalapost.gr.

Με επίσημη απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο ΕΟΔΥ - σε συνεργασία με την διεύθυνση υγείας της ΠΕ Καβάλας - αναστέλλεται μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2020 η λειτουργία του νηπιαγωγείου. Επισημαίνεται πως η απόφαση αφορά μόνο το Νηπιαγωγείο και όχι και το Δημοτικό με το οποίο συστεγάζεται.

Τις επόμενες ημέρες θα διενεργηθεί νέα ιχνηλάτηση μεταξύ των συμμαθητών του παιδιού ενώ θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες υγειονομικές ενέργειες εντός του χώρου του Νηπιαγωγείου.

Κρούσμα και στην Ηλιούπολη

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα notia.gr, επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα νηπίου στο 2ο Τμήμα του 20ου Νηπιαγωγείου Ηλιούπολης και αμέσως ακολουθήθηκαν, σε συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης, της Διεύθυνσης του Σχολείου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, οι προβλεπόμενες διαδικασίες του σχετικού πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Η λειτουργία του 2ου τμήματος του 20ου Νηπιαγωγείου αναστέλλεται για να πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους ενώ ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου οι γονείς των μαθητών και πραγματοποιείται αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του παιδιού.

Τι προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε νηπιαγωγείο

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς ο ΕΟΔΥ είχε εκδώσει οδηγίες για το πως γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού σε νηπιαγωγείο. Αναλυτικά οι οδηγίες αναφέρουν τα εξής:

  • Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19, με τον αναπληρωτή του.
  • Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.
  • Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
  • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
  • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων)
  • Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας με την προϋπόθεση ότι η χρήση της δεν αντενδείκνυται (Παράρτημα ΙΙ), γίνεται καλά ανεκτή από το παιδί και μπορεί να αποφευχθεί η επαφή της εξωτερικής της επιφάνειας με τα χέρια, τα μάτια και το πρόσωπο του παιδιού.
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας (Παράρτημα ΙΙΙ)
  • Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Νηπιαγωγείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Εάν κάποιος νηπιαγωγός ή άλλο μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
  • Αποχώρηση από το χώρο του σχολείου όταν είναι εφικτό.
  • Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον τα συμπτώματα είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο νηπιαγωγός ή το άλλο προσωπικό παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Νηπιαγωγείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του 

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορoνοϊό είναι θετικό

  • Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ
  • Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κ.λπ.),
  • Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα (για οδηγίες, βλ. Παράρτημα)
  • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του
  • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. Για τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα ή τμήματα, θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου.
  • Η ενδεχόμενη απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού και άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι αρνητικό

  • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα