Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά - 3 νεκροί στη Θεσσαλία, αγωνία για τους αγνοούμενους

Στα νησιά του Ιονίου και τη Θεσσαλία, όπου έχουμε και τρεις νεκρούς, εντοπίζονται οι περισσότερες καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός» που σάρωσε τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ανέμους.

Στην Κεφαλονιά, οι εικόνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας θυμίζουν βιβλική καταστροφή.

«Όλα τα σπίτια στην Αγία Ευφημία και στην Άσσο έχουν πλημμυρίσει. Οι άνθρωποι έμειναν με τα ρούχα που φορούσαν, δεν έχουν τίποτα. Το οδικό μας δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Σε όλα τα σημεία υπάρχουν καθιζήσεις στον δρόμο του επαρχιακού δικτύου. Το αγροτικό δίκτυο είναι όλο κατεστραμμένο. Το δίκτυο ύδρευσης στην Αγία Ευφημία έχει πρόβλημα, προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε, για να δώσουμε νερό στον οικισμό» δήλωσε, ο δήμαρχος της περιοχής Γεράσιμος Μονιάς, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Βυθίστηκαν 43 σκάφη

Την ίδια ώρα, σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18/09/2020 στην Κεφαλονιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ σε εννέα (09) σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα (09) σκάφη προσάραξαν.

Ειδικότερα:

-στο λιμένα Αργοστολίου βυθίστηκε ένα (01) σκάφος, σε δύο (02) προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ φορτηγίδα επακούμβησε σε γέφυρα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη,

-στη μαρίνα Αργοστολίου βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη, ενώ πέντε (05) υπέστησαν υλικές ζημιές,

-στο λιμενίσκο Μαϊστράτου Αργοστολίου βυθίστηκαν έξι (06) σκάφη, εκ των οποίων τέσσερα ανελκύστηκαν με μέριμνα των ιδιοκτητών τους

-στο λιμένα Αγίας Πελαγίας βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη

-στο λιμένα Αγίας Κυριακής βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη

-στον τουριστικό λιμένα Λεγατάτων Ληξουρίου βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη,

-στην περιοχή "ΑΘΕΡΑΣ" Παλικής βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, ενώ προσάραξε ένα (01),

-στο λιμένα Φισκάρδου βυθίστηκαν τέσσερα (04) σκάφη, τα οποία ανελκύστηκαν ήδη με μέριμνα των ιδιοκτητών,

-στον όρμο "ΦΩΚΙ" βυθίστηκαν δύο (02) σκάφη,

-στο λιμένα "ΑΣΣΟΥ" βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τέσσερα (04),

-στο λιμένα Σάμης βυθίστηκαν τρία (03) σκάφη

-στην περιοχή "ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ" βυθίστηκε ένα (01) σκάφος και προσάραξε άλλο ένα (01),

-στον τουριστικό λιμένα Αγίας Ευφημίας βυθίστηκαν πέντε (05) σκάφη και προσάραξαν τρία (03), ενώ ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

-στο λιμένα Πόρου Κεφαλληνίας ένα (01) σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.

Από τα προαναφερόμενα συμβάντα δεν διαπιστώθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλην έντονων προσχώσεων και φερτών υλικών σε αρκετούς λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις της νήσου, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ή δηλωθεί τραυματισμός.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κεφαλονιάς, η Άσσος, θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και από πέτρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Το γραφικό λιμανάκι ουσιαστικά δεν υπάρχει πια ενώ τουλάχιστον 25 αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά.

Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα

Οι εικόνες από τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο, κυρίως στον νομό Καρδίτσας, όπου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, είναι εικόνες αποκάλυψης.

Υπολογίζεται ότι 5.000 σπίτια στην πρωτεύουσα του νομού και 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές, καθώς επίσης το οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο, η υδροδότηση, υποδομές, οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. Αποκομμένη και χωρίς ρεύμα είναι σχεδόν ολόκληρη η ανατολική Αργιθέα ενώ όλα τα σχολεία του Δήμου Μουζακίου θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στα νησιά του Ιονίου, όπου διήμερη αυτοψία πραγματοποιεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εκτός από τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, η φονική κακοκαιρία προκάλεσε την απώλεια της ζωής τριών ανθρώπων, δύο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ενός στα Φάρσαλα ενώ δύο ακόμη αγνοούνται.

Το πρώτο θύμα εντοπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και ήταν μία γυναίκα 86 ετών από το Βασιλί Φαρσάλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών Μέσων, η γυναίκα ήταν μαζί με την κόρη της. Ωστόσο η δεύτερη έφυγε για λίγο για τα Φάρσαλα στη συνέχεια εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να επιστρέψει. Το σπίτι τους βρισκόταν σε απόσταση 70 μέτρων από το ανάχωμα του ποταμού Ενιπέα, το οποίο κατέρρευσε. Η ηλικιωμένη άκουσε τον θόρυβο και όταν άνοιξε την πόρτα, μεγάλος όγκος νερού την πέταξε κάτω, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πνιγεί σε ύψος νερού που δεν ξεπερνούσε τους 70 πόντους.

Το δεύτερο θύμα της φονικής κακοκαιρίας είναι ένας 63χρονος βοσκός με καταγωγή από την Αλβανία. Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν στις άκρες χειμάρρου κοντά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας. Ο γιος του τον είχε αποτρέψει αρχικά, ωστόσο ο 63χρονος φαίνεται να έφυγε κρυφά αγνοώντας τις προτροπές και παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου.

Νεκρός εξάλλου εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας και ο 62χρονος άνδρας που αγνοούνταν από χθες. Ο 62χρονος βρήκε τραγικό θάνατο όταν, εξαιτίας της κακοκαιρίας, το πρωί του Σαββάτου έπεσε η στέγη του σπιτιού του και τον καταπλάκωσε.

Ό,τι απέμεινε από το σπίτι, όπου έχασε τη ζωή του, ο άτυχος ηλικιωμένος στις Καστανιές Καρδίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την ώρα ο ηλικιωμένος κοιμόταν, ενώ εξαιτίας των πλημμυρών, η πυροσβεστική δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο σημείο.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

Παράλληλα, ώρες αγωνίας εξακολουθούν να ζει η οικογένεια της 43χρονης γυναίκας από το Μουζάκι Καρδίτσας, της οποίας το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το όχημα βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο η τύχη της ίδιας εξακολουθεί να αγνοείται.

Η αναζήτηση της γυναίκας, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, συνεχίζεται με drones, ενώ η ΕΜΑΚ θα επιχειρήσει και με βάρκα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα παράκουσε τις συστάσεις δύο αστυνομικών που απέτρεπαν την κυκλοφορία προς την γέφυρα πάνω από τον Πάμισο ποταμό. Όταν οι αστυνομικοί είδαν το όχημά της και επιχείρησαν να την αποτρέψουν, εκείνη όμως τους αγνόησε (ενδεχομένως βρισκόταν σε σύγχυση) πέρασε πάνω από τους κώνους που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικοί και μετά από 100 μέτρα πορείας χάθηκε από τα μάτια τους. Κατά πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν διασταυρώνονται, η γυναίκα είχε και συνοδηγό.

Τέλος, αγνοούμενος εξακολουθεί να βρίσκεται ένας 62χρονος κτηνοτρόφος από το Μακρυχώρι Καρδίτσας.

 

 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο ο Χαρδαλιάς

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” κσι στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

“Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης” δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι ” λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας.”

Ακόμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι “εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της”.

942 απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει: “Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα. Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα