Κορονοϊός: Μόλις 13 κενά κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη Αττική!

Κορονοϊός: Μόλις 13 κενά κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη Αττική!

Αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση κλινών εντατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών, με επιπλοκές του κορονοϊού. Στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 της Αττικής και ολόκληρης της χώρας, τα κενά κρεβάτια ΜΕΘ είναι σήμερα μόλις 13.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας και κυρίως της Αττικής. Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο λεκανοπέδιο, από τις 22 που ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές, έπεσαν στις 13. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 65, σύμφωνα με την χθεσινή (19/9) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ από αυτούς οι 59 νοσηλεύονται στην Αττική.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνω των 65 ετών. Από τους 65 ασθενείς στο σύνολο της χώρας, οι 43 ανήκουν σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα. Να σημειωθεί ότι οι 28 είναι άνδρες.

Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι η επίπτωση της επιστροφής των παραθεριστών, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς οι νέοι και ασυμπτωματικοί που επέστρεψαν από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, μετέδωσαν τη νόσο στους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

Αττική: Δοκιμάζονται οι αντοχές του Συστήματος Υγείας

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική δείχνει ότι πολύ σύντομα οι αντοχές του συστήματος Υγείας, θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σημαντικά. Πολύ περισσότερο δε, που -σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη- θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 έως 30 ημέρες για να επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική για να επιφέρουν πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.

Σ' αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι συνήθως παρατεταμένη.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με την διασπορά του κορονοϊού στην Αττική – και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- αποτυπώνεται όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και στο αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από τα 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια, τα 2.100 διαγνωσμένα εντοπίζονται μόνο στην Αττική, ενώ τα 263 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς και κλινικές Covid-19.

59 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Αττικής

Αναλυτικά η λίστα με τους ασθενείς που νοσηλεύονταν μέχρι χθες το μεσημέρι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των 4 νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει ως εξής:

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Αττικόν”

11 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19

8 κατειλημμένες

3 κενές

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Θριάσιο”

8 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19

7 κατειλημμένες

1 κενή

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Σωτηρία”

29 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό

22 κατειλημμένες

7 κενές

Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Ευαγγελισμός”

1 Μονάδα Εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 18 κλινών

16 κατειλημμένες κλίνες

2 κενές

Ο Ευαγγελισμός διαθέτει και δεύτερη ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, η οποία έχει ανεπτυγμένες 6 κλίνες και είναι σε απόλυτη πληρότητα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η οποία αριθμεί περίπου 10 με 15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες: “Σε λίγες ημέρες θα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, γιατί τα εν λόγω νοσοκομεία αναφοράς έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση περιστατικών κορονοϊού”, τονίζουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως αναφέρει, σύντομα θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορονοϊού, άλλα τμήματα των νοσοκομείων. “Είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασθενείς να μετατραπούν καρδιολογικές μονάδες, χειρουργικές αίθουσες, γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

https://www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα