Δύο ακόμη νεκροί από τον κορονοϊό. Αυτές είναι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Δύο ακόμη νεκροί από τον κορονοϊό. Αυτές είναι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Δύο ακόμη συμπολίτες μας κατέληξαν τις τελευταίες ώρες από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για έναν 73χρονο που νοσηλευόταν στο Σωτηρία, σε απλή κλίνη Covid, ο οποίος απεβίωσε εχθές το απόγευμα και ο θάνατός του ανακοινώθηκε σήμερα, και για έναν 70χρονο που νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Και οι δύο ηλικιωμένοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

ΦΕΚ: Αυτές είναι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων - Τα δικαιολογητικά

Καθορίστηκαν οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων εργαζομένων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, στην έννοια των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου ογδόου της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 161) υπάγονται οι εξής κατηγορίες:

1.1. 'Ατομα υψηλού κινδύνου

1.1.1. 'Ατομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.1.2. 'Ατομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.1.3. 'Ατομα με διάγνωση νεοπλασίας που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

1.1.4. 'Ατομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

1.1.5. 'Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.

1.1.6. 'Ατομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μία ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).

1.1.7. 'Ατομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.

1.1.9. 'Ατομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.

1.1.10. 'Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.

1.1.11. 'Ατομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

1.2. 'Ατομα ενδιάμεσου κινδύνου

1.2.1. 'Ατομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

1.2.2. 'Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.

1.2.3. 'Ατομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας της παρ. 1.1.5.

1.2.4. 'Ατομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).

1.2.5. 'Ατομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).

1.2.6. 'Ατομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).

1.2.7. 'Ατομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή.

1.2.8. 'Ατομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.

1.2.9. 'Ατομα με μεταμόσχευση ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1.1-1.1.4.

Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση:

α) από το θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή

β) από ιατρό σχετικής ειδικότητας υγειονομικής δομής (δημόσια ή ιδιωτική) για περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών μεθόδων, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Στην εν λόγω γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η υπαγωγή του εργαζομένου σε μία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα