Κρήτη: Στέλνουν πακέτα με παράξενους σπόρους σε πολίτες

Κρήτη: Στέλνουν πακέτα με παράξενους σπόρους σε πολίτες

Μια περίεργη υπόθεση έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών στην Κρήτη. Το τελευταίο διάστημα ιδιώτες παραλαμβάνουν ταχυδρομικώς - χωρίς να έχουν παραγγείλει οι ίδιοι - πακέτα τα οποία περιέχουν μικροποσότητες σπόρων αγνώστου είδους και προέλευσης.

Τα πακέτα με τους σπόρους προέρχονται από τρίτες χώρες, κυρίως από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι σπόροι δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ επίσης στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Τονίζεται ότι, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της ΕΕ.

Η γενική διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερείας Κρήτης συμβουλεύει τους πολίτες που λαμβάνουν ύποπτους σπόρους να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, όπου θα πρέπει να παραδίδουν τα πακέτα σπόρων που τυχόν έχουν παραλάβει μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων αυτών είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τις φυτοϋγειονομικές Αρχές των Κρατών Μελών για την υπόθεση αυτή.

Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο εάν λάβει κανείς υπ’ όψην του ότι ανάλογο περιστατικό έχει γίνει και στο παρελθόν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στις 3 Αυγούστου, σπόροι «μυστηρίου» είχαν φτάσει στο ταχυδρομείο αρκετών αμερικάνων.

Τότε , το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προειδοποίησε όσους έλαβαν τους σπόρους να μην τους φυτέψουν και να τους φυλάξουν στην αρχική τους συσκευασία. Μάλιστα ζήτησε τα άτομα που λαμβάνουν τους σπόρους πρέπει επίσης να επικοινωνούν με το τοπικό γεωργικό γραφείο τους .

Η Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και Φυτών της USDA (APHIS) εξέδωσε, τότε, ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής: «Οι σπόροι για φύτευση ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους των ΗΠΑ, επειδή μπορούν να μεταφέρουν ιούς ή άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από σπόρους».

Η προκαταρκτική ανάλυση της ίδιας υπηρεσίας έδειξε ότι τα πακέτα σπόρων περιελάμβαναν ένα συνδυασμό διακοσμητικών, φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και ζιζανίων. Ανέφερε επίσης ότι δεν συνέδεσε τους σπόρους με την «αγροτρομοκρατία».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τους αμερικάνους, ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο αποστέλλονται αυτοί οι σπόροι είναι λόγω μιας διαδικτυακής απάτης όπου οι πωλητές προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις στέλνοντας ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ανυποψίαστους πελάτες. Προφανώς μετά τις ΗΠΑ, η ίδια απάτη επεκτείνεται και στην ΕΕ.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα