Ιανός: Καταστροφές σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο. Έκτακτο δελτίο καιρού

Σε  εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία  Ιανός, που σφυροκόπησε τα νησιά στο Ιόνιο και Ηλεία. Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βούλιαξαν σκάφη, ζημμιές σε δημόσιους δρόμους, πλυμμύρες,διακοπές ρεύματος, δέντρα ξεριζώθηκαν.

Σε αρκετές περιοχές στα νησιά του Ιονίου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα.

Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Η πορεία του κυκλώνα 

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Σαρώνει και τη Λευκάδα το φαινόμενο

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Ζάκυνθο

Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε όλος ο μηχανισμός της Ζακύνθου από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 9-10 μποφόρ, αλλά και πολύ δυνατή βροχή. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες αύριο. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια. Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, πραγματοποίησαν άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει. Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό"».

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ΖακύνθουΤο πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε τις ζημιές που προκάλεσε ο "Ιανός" ο οποίος θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του imerazante.gr, στέγαστρα και επιγραφές έχουν ξηλωθεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί και αντικείμενα έχουν πέσει στους δρόμους.

Βούλιαξαν σκάφη στο λιμάνι

Τις τελευταίες ώρες αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους δίνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών στο λιμάνι της Ζακύνθου. Επί ποδός βρίσκεται και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Ζακύνθου Τάσος Πλέσσας. Σύμφωνα με το imerazante.gr, έχουν βουλιάξει δύο σκάφη στο λιμάνι και τουλάχιστον άλλα δέκα έχουν πάθει ζημιές. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ιστιοφόρο σκάφος που βυθίστηκε έμεναν Βέλγοι τουρίστες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε σπίτι κατοίκου της Ζακύνθου. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές...

Εικόνες καταστροφής στην Κεφαλονιά

Μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνας Ιανό στο πέρασμά του από την Σάμη της Κεφαλονιάς. Ισχυροί άνεμοι και βροχές προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή Καραβόμυλο της Σάμης. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το inkefalonia.gr, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα έχουν παρασυρθεί και όλα αυτά ενώ η κακοκαιρία θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Στην  Αγία Ευφημία, Καραβόμυλο, Ληξούρι και Σκάλα οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα το πρωί και δεν πίστευαν στα μάτια τους.Ο μετεωρολογικός σταθμός Φαρακλάτων κατέγραψε ότι έπεσαν 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Κυλλήνη: Άνεμοι "σάρωσαν" το λιμάνι

Δυνατοί άνεμοι "σάρωσαν" και το λιμάνι της Κυλλήνης στο οποίο βρίσκεται δεμένο το πλοίο mare di levante.

 Ιθάκη: Μεγάλες καταστροφές 

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά σε πολλές περιοχές της Ιθάκης με τις Φρίκες να κλέβουν την παράσταση καθώς εμφανίστηκε το σπάνιο φαινόμενο αυτό που ονομάζεται  “Cappuccino coast”. Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται έτσι από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο καπουτσίνο δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα στοιχεία ως εξής:

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Σημειώνεται, πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα