Severe Weather: Ο Ιανός ίσως αποκτήσει ισχύ τυφώνα Κατηγορίας 1

Τα μάτια των Ευρωπαίων μετεωρολόγων, και όχι μόνο, έχουν εστιάσει στον Μεσογειακό -με τροπικά χαρακτηριστικά- κυκλώνα "Ιανό", που ανεβαίνει από το Λιβυκό Πέλαγος προς το κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ιονιού και τη Δυτική Πελοπόνησσο.

Μάλιστα, μετεωρολογικοι σταθμοί και ιστοσελίδες τοποθετούν τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα πολύ κοντά στο "μάτι" του κυκλώνα.

Τυφώνας 1ης κατηγορίας

Σύμφωνα με τις τελευταία στοιχεία από διεθνή μετεωρολογικά κέντρα, ο "Ιανός" θα επηρεάσει την περιοχή μεταξύ των Ιονίων Νήσων και των ακτών της δυτικής Πελοποννήσου, όπως προσομοιώνεται από τα μοντέλα, περνώντας ακριβώς νότια του νησιού της Κέρκυρας, το οποίο θα υποφέρει από πολύ "βίαιους" ανέμους, που μπορεί να φτάσουν σε σημαντικές ταχύτητες για τη Μεσόγειο, έως και πάνω από 150 km / h. Οι άνεμοι αυτής της έντασης θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, αναφέρει το ιταλικό meteored.

Όπως σημειώνει, δυστυχώς οι συνέπειες για τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου θα μπορούσαν πράγματι να είναι πολύ σοβαρές. Μάλιστα το Severe Weather σημειώνει ότι ο "Ιανός" μπορεί να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, ενώ σημειώνει πως η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να μειωθεί κοντά στα 980 mbar, με τους ισχυρούς ανέμους να φτάνουν στην ένταση της κατηγορίας τυφώνα 1 καθώς οι μέγιστες ριπές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 200 km / h.

"Έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια πολύ βαθιά καταιγίδα μέσα του"

Σύμφωνα με το meteored, ο "Ιανός", ο κυκλώνας με υποτροπικά χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκε πριν από 48 ώρες στο Λιβυκό Πέλαγος μπροστά από την ακτή της Misurata, έχει ενισχυθεί σημαντικά ανεβαίνοντας στο κάτω Ιόνιο, ανατολικά της ακτής της Σικελίας. Ρέει πολύ αργά σε μια απέραντη έκταση πολύ ζεστών επιφανειακών υδάτων (τιμές> + 27 ° C).

Έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια πολύ βαθιά καταιγίδα μέσα του, τόσο μεγάλη όσο το μέγεθος της Σικελίας. Σε μεγάλα υψόμετρα, παρατηρείται επίσης ένα διαχωριστικό πεδίο ανέμου (τυπικό των τροπικών κυκλώνων), το οποίο ωθεί τα υψηλότερα μέρη των νεφών της καταιγίδας έξω από το σύστημα.

Ωστόσο, οι κύριες ανησυχίες αφορούν τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους που αναμένονται τις επόμενες ώρες στο κεντρικό Ιόνιο, όπου θα ξεπεράσουν τα 120-130 km / h, στην περιοχή γύρω από το κεντρικό "μάτι" του κυκλώνα ενώ σε λίγες ώρες, στο Ιόνιο, αναμένεται και σχηματισμός κυμάτων ύψους άνω των 4-5 μέτρων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα