Στρατιωτική θητεία: Υποχρεωτική στράτευση στα 18. Τέλη Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις

Στρατιωτική θητεία: Υποχρεωτική στράτευση στα 18. Τέλη Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις

Νέα δεδομένα για τους νεοσύλλεκτους δημιουργεί η προαναγγελία του πρωθυπουργού για δωδεκάμηνη θητεία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα η αύξηση της θητείας έχει τεθεί εμφατικά από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οριστικές αποφάσεις για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο αναμένονται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης δεν αποκλείεται να επηρεάσει και όσους έχουν ήδη καταταγεί με την τελευταία σειρά κατάταξης.

«Τα τελευταία χρόνια περίπου 700.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό. Ένας αριθμός από αυτούς θα επιλέξει την την ανυποταξία. Κάθε χρόνο έχουμε γύρω στις 10.000-12.000 απαλλαγές είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ανυποταξίας. Η μικρή θητεία των οπλιτών επηρεάζει την εκπαίδευσή τους και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεκπαίδευτης εφεδρείας που αποτελεί ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της πολεμικής μας προπαρασκευής. » σημειώνει στο Open TV o Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για την καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. Αυτό το ενδεχόμενο δεν απορρίπτεται αλλά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και συζήτηση ώστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανάψει το «πράσινο» φως για την οριστική έγκρισή του. Οι κυοφορούμενες αλλαγές θα δίνουν βαρύτητα στη δυνατότητα, οι νεοσύλλεκτοι να αποκτούν ψηφιακές πιστοποιημένες δεξιότητες, και να συμπληρώνουν τα βιογραφικά τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα