Το κίνημα κατά της μάσκας είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία

Το κίνημα κατά της μάσκας είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία

Την επέμβαση των εισαγγελικών Αρχών προκάλεσαν οι παράλληλες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του κινήματος εναντίον της μάσκας στα σχολεία που έγιναν την Κυριακή, έπειτα από τη διαδικτυακή κινητοποίηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Αλεξίου, που νόσησε από τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα προσβλήθηκε και από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, συγκλόνισε με το λόγο του.

Ο κ. Αλεξίου μίλησε στο Open TV για το «τετ α τετ που είχα με τον χάρο» κι έστειλε μήνυμα στους... άπιστους Θωμάδες καλώντας τους έστω και τώρα να συνετιστούν και ιδίως τους νέους, αλλά και τους γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκες.

Είμαι το Νο. 352, δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι δεν υπάρχει ιός. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε γονείς να πατούν μάσκες. Ας με πάρουν ένα τηλέφωνο. Οποιος θέλει απ' αυτούς. Να τους πω απλά τι βίωσα λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου.

Την ίδια ώρα, που κορυφώνονται οι αντιδράσεις γονέων και «συλλογικοτήτων» που ξεπηδούν κι εναντιώνονται στη χρήση μάσκας -κυρίως στα σχολεία από τους μαθητές- οι επιστήμονες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να πείσουν τον κόσμο για το αυτονόητο...

Σύψας: Το κίνημα κατά της μάσκας είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία

Ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας και μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Κορονοϊού του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας μίλησε στον ΑΝΤ1 για το άνοιγμα των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και για αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός και είναι κατά των μασκών. Ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία το κίνημα της αντιμάσκας» κι αναφέρθηκε στην εκθετική τάση που έχει αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων.

Παπαευαγγέλου: Κανένα πρόβλημα για τα παιδιά από τη χρήση μάσκας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε στο Open TV για το άνοιγμα των σχολείων.  Σχολιάζοντας το κίνημα της αντιμάσκας που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας τόνισε ότι «δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Τέτοια κινήματα βλέπουμε να υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Η χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο που φοβίζει κάποιους ανθρώπους, άλλους τους ενοχλεί, άλλους τους τρομάζει. Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα που ζούμε και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Είμαι αισιόδοξη ότι τόσο η Ελληνίδα μάνα όσο και ο Έλληνας μαθητής θα κατανοήσουν τη χρήση μάσκας για την προστασία μας. Ελπίζω ότι μέσα στο σχολείο θα έχουμε ένα ρεύμα υπέρ της μάσκας και όχι αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες».

«Πάντα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν ξέρω τα κίνητρα και τους φόβους που οδηγούν κάποιους συναδέλφους μας να είναι εναντίον της μάσκας. Δεν έχω ακούσει κανέναν παιδίατρο να είναι εναντίον της χρήσης της. Όμως αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα σαφώς είναι μαζί μας και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός κίνδυνος για τη μάσκα», συμπλήρωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχουν διάφορες πρακτικές για τη χρήση μάσκας. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικές πρακτικές. Χώρες όπως η Ελβετία έχει τη χρήση μάσκας μόνο στο Γυμνάσιο. Υπάρχουν χώρες που έχουν τη χρήση μάσκας μόνο στα διαλείμματα. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε τώρα. Μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να λέμε ότι αυτό ήταν υπερβολή. Εμείς πρέπει να είμαστε υπέρ της υγείας των παιδιών και των ενηλίκων», επεσήμανε ακόμη.

«Δεν κάνουμε τίποτε εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Απλώς είμαστε στη διαδικασία όπου θα φτιάξουμε τις ακριβείς οδηγίες για το πότε ο γονέας του παιδιού θα ανεβάσει την «κόκκινη» σημαία και θα στείλει το παιδί του για εξέταση. Από εκεί και πέρα εάν η εξέταση βγει θετική τότε θα ληφθούν μέτρα στα σχολεία. Κάθε παιδί που θα έχει συναχάκι μένει σπίτι του και εξετάζεται από τον γιατρό. Εφόσον έχει συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό τότε ειδοποιείται το σχολείο», συνέχισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ. «Η χρήση μάσκας μπορεί να λειτουργήσει και ως μέτρο προστασίας από άλλες ιώσεις», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Δερμιτζάκης: Θα έχουμε κρούσματα μη συμμόρφωσης - Υπεύθυνοι για όλα οι γονείς

Εξάλλου, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο. Ακόμη ο κ. Δερμιτζάκης, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο καθηγητής Γενετικής, σημείωσε ότι τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.   

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Συγκεκριμένα είπε ότι «από τη μία υπάρχουν οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και από την άλλη κάποιοι που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα».

Λινού: Ισως δεν περνάμε σωστά το μήνυμα - Δεν τιμωρούμε σε καμία περίπτωση τα μωρά

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκφράζοντας την άποψη ότι για όλο αυτό που συμβαίνει «ίσως κι εμείς οι επιστήμονες αποτυγχάνουμε να επικοινωνήσουμε σωστά κάποια μηνύματα - Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν και σε καμία περίπτωση να μην τιμωρηθούν αν δεν φορούν τη μάσκα.

Τόνισε δε ότι το κίνημα της μάσκας που βλέπουμε τώρα εδώ, το είχαμε δει στην Καλιφόρνια το 2018 κι αναγκάστηκαν να φυλακίσουν ανθρώπους για να περιορίσουν τη γρίπη που είχε κοστίσει το θάνατο σε πολλούς ανθρώπους.
Επέμβαση εισαγγελέα για τις συγκεντρώσεις των κινημάτων αντιμάσκας

Την επέμβαση των εισαγγελικών Αρχών προκάλεσαν οι παράλληλες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του κινήματος εναντίον της μάσκας στα σχολεία που έγιναν την Κυριακή, έπειτα από τη διαδικτυακή κινητοποίηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα