Γιατί επιστρέφουν σήμερα Τσιόρδας - Χαρδαλιάς. Αν δυσκολέψουν πάλι τα πράγματα

Γιατί επιστρέφουν σήμερα Τσιόρδας - Χαρδαλιάς. Αν δυσκολέψουν πάλι τα πράγματα

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την τελευταία κοινή συνέντευξη Τσιόδρα - Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ήταν 26 Μαΐου του 2020 και τότε όλη η Ελλάδα είπε έστω και ψιθυριστά τα καταφέραμε. Και ναι τα καταφέραμε (στην τελευταία ενημέρωση ανακοινώθηκαν μόλις 10 νέα κρούσματα και 173 θάνατοι) εφαρμόζοντας οι πολίτες πιστά και κατά γράμμα τα έκτακτα μέτρα που εγκαίρως πήρε η κυβέρνηση. Κάτι όμως που δεν έγινε στην συνέχεια.

Από το άνοιγμα του Τουρισμού και μετά η αποτυχία να πορευτεί η χώρα με ασφάλεια και χωρίς -όσο το δυνατόν- κρούσματα έπεσε στο κενό. Δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, οι έλεγχοι χαλάρωσαν και ξαφνικά για όλα αυτά υπαίτιοι είναι οι πολίτες. Όχι, δεν φταίνε οι πολίτες αλλά οι ανύπαρκτες πολιτικές ανοίγοντας το παράθυρο στον κορονοϊό να κάνει κυριολεκτικά «γλέντι» το οποίο θα το πληρώσει όλη η χώρα.

Θυμηθείτε την αποστροφή Χαρδαλιά, τότε στις 26 Μαϊου που είχε πει ότι θα έχουν δυσκολέψει πάλι τα πράγματα αν κάνουμε ξανά ενημέρωση. Και να που όλα δυσκόλεψαν και η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν ξεσπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη και στο συρτάρι της κυβέρνησης είναι μέτρα όπως το κλείσιμο των μπαρ νωρίτερα το βράδυ, το τοπικό lockdown και η ανακοίνωση του μέτρου της αποστολής των sms στο 13033.

Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι και η χώρα σέρνεται από τις εξελίξεις αντί η ίδια να τις ορίζει.

Σημειώστε για παράδειγμα ότι χθες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα, την Κυριακή 75, το Σάββατο 110, την Παρασκευή 78, την Πέμπτη 65, την Τετάρτη 57, την Τρίτη 52 και την περασμένη Δευτέρα 35.

Πρόκειται για 549 νέα κρούσματα σε μόλις 168 ώρες!!!

Και μην πει κανείς ότι ο κορονοϊός μας αιφνιδίασε και πως είναι απρόβλεπτος. Μιλώντας κάθε μέρα με τους λοιμωξιολόγους μας τόνιζαν την έντονη ανησυχία τους πολύ πριν ανακοινωθούν τα 110 νέα κρούσματα, ενώ ήδη προβλέπουν ένα μαύρο δεκαπενθήμερο.

«Δεν είναι καλά τα πράγματα» τόνιζε στο iEidiseis λοιμωξιολόγος που είναι στην Επιτροπή Υγείας και μας έκανε σαφές ότι τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος κάτι που έγινε πολύ αργότερα.

Και επειδή ακόμα και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν διασωληνωμένοι και επειδή πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό καλό είναι η δεύτερη φάση να αντιμετωπιστεί όπως η πρώτη πριν είναι πολύ αργά.

Η επιστροφή Τσιόδρα - Χαρδαλιά άργησε, ελπίζουμε όχι τα μέτρα που θα φρενάρουν την πανδημία για το καλό όλου του τόπου.

Γιατί όπως είχε πει στις 26/5 ο κ. Τσιόδρας: «Η Ελλάδα κατάφερε να επιπεδώσει την καμπύλη με συγκριτικά μικρότερες απώλειες από άλλες χώρες. Τα περιοριστικά μέτρα περιόρισαν κατά 80% τη διασπορά του ιού».

 

ieidiseis

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα