Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία: Συνελήφθη ένα άτομο για εμπρησμό από αμέλεια

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία: Συνελήφθη ένα άτομο για εμπρησμό από αμέλεια

Στη σύλληψη ενός ατόμου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Γραμματικό της Ηλείας, προχώρησαν, έπειτα από έρευνες που έκαναν, στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ και κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. 

Ο συλληφθείς φέρεται να έβαλε φωτιά για να κάψει χόρτα. 

Στο συγκεκριμένο άτομο επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο και σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Φωτιά στην Ηλεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Για δεύτερη ημέρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τη φωτιά στα χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη τη νύχτα στο πύρινο μέτωπο από το Γραμματικό Λαντζοΐου μέχρι τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά, Ηρακλειά και Πουρνάρι.

Σύμμαχος τους, οι χαμηλής έντασης άνεμοι που έπνεαν μέχρι και τα ξημερώματα στην περιοχή.

Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν θλιβερές εικόνες, αφού τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μήκος μεγαλύτερο των 10 χλμ. έχουν καεί.

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο χωριό Πουρνάρι.

Ξύπνησαν μνήμες του 2007

Εύλογα στη μνήμη ξανάρθαν οι εικόνες του 2007, όταν οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκτυλίχθηκαν τότε στον νομό στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Η χθεσινή φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το πρωί στο Λαντζόι του δήμου Πύργου, καίγοντας τα πάντα στο διάβα της έφθασε σε κοντινή απόσταση από τοπικές κοινότητες της περιοχής, δίχως ευτυχώς να υπάρχει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη.

Το πρώτο σήμα για πυρκαγιά ελήφθη στις 11:09 π.μ. στο Γραμματικό Λαντζοΐου, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Το δύσβατο σημείο στο οποίο εκτυλίχθηκε αλλά και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σύντομα έθεσαν εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο, το οποίο βρίσκοντας στο διάβα του πυκνή βλάστηση συνέχισε την πορεία του προς το Χελιδόνι.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων από το πρωί, η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και όσο περνούσε η ώρα η ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση των δυνάμεων μεγάλωνε.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 120 πυροσβέστες με περισσότερα από 30 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από πλευράς εναερίων μέσων συνεχείς ρίψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς πραγματοποίησαν 2 Canadair, 2 PZL, 1 ελικόπτερο με κάδο και 1 ελικόπτερο Ericsson.

Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν από το πρωί ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ενώ όσο το μέτωπο έβγαινε εκτός ελέγχου στο σημείο έφτασε εσπευσμένα ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

 Κεχριές: Αυξημένες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν την «μάχη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, όπου αυξημένες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη το πρωί του Σαββάτου, ενώ συνδράμουν και εναέριες δυνάμεις και εθελοντές πυροσβέστες, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω του αέρα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 μέλη πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος συντρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ολονύκτια "μάχη"

Συνολικά 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε έδωσαν "μάχη" με τις φλόγες το βράδυ της Παρασκευής.

Νωρίτερα, για τον συντονισμό από αέρος συνέδραμαν ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματους, ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη, πέντε κοινότητες του δήμου Κορινθίων κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φωτιάς, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.

Η συγκεκριμένη κήρυξη, σκοπός της οποίας είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα ισχύει για έξι μήνες.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώθηκαν και οι εξής οικισμοί: Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο, Άγιος Ιωάννης, Ντράσσα καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.

Μία δεύτερη παιδική κατασκήνωση εκκενώθηκε στο Σοφικό, με απόφαση της διεύθυνσης της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή».

«Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και δύσκολη πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγησε γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά:

«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε την Πέμπτη εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα