Μάτι: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις δυο χρόνια μετά - Το έγκλημα και η συγκάλυψη

Μάτι: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις δυο χρόνια μετά - Το έγκλημα και η συγκάλυψη

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τη "Μαύρη Δευτέρα" και την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Δύο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε η "Καθημερινή" ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες και φωτίζουν λεπτομέρειες της έρευνας που ακολούθησε που κυριολεκτικά συγκλονίζουν.

Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία προκάλεσαν πολιτική θύελλα και οδήγησαν σε ένα ακόμη πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα φώτα έπεσαν αρνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ και την τότε υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία επιτέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για "έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις" και με την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά στον Στέλιο Πέτσα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας".

Το θέμα έφτασε και στις Βρυξέλλες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπενθύμισε στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος "τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή".

"Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το"

Η "Καθημερινή" αποκάλυψε ενα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο όπως σημειώνει η εφημερίδα "φέρνει στο φως την απόπειρα συγκάλυψης". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει απο τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία απο την έρευνα.

"Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα α...... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα" του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές απο την τότε πολιτική ηγεσία: "Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις".

"Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε" ακούγεται να λέει ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" για να τον πείσει πως οι απειλές γίνονται πράξη, κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το τι κρυβόταν πίσω από δύο παλαίοτερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη: Επιχειρησιακές δολοπλοκίες που έχουν βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. "Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη", αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια περιγράφονται τα στάδια της έρευνας μέχρι και σήμερα με αναφορές σε αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του. "Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη".

Μάτι: Απειλές κατά της ζωής του είχε καταγγείλει ο πραγματογνώμονας

Μητσοτάκης: Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης

"Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του.

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας - Οι εμπνευστές της θα λογοδοτήσουν

Κατηγορίες κατά της Νέας Δημοκρατίας πως "προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης" εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, η ΝΔ "επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας".

"Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας".

Και προσθέτει: "και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες για το Μάτι. Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν".

Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις

Για έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Στέλιος Πέτσας τονίζει πως "πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα και Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα".

Επιπλέον ο κ. Πέτσας καλεί την τότε αρμόδια Υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, να δώσει εξηγήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση:

"Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την "Καθημερινή".

Σύμφωνα με αυτά:

- Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

- Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος,

- Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και

- Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής".

Γεροβασίλη: Αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στον Στ. Πέτσα με αφορμή όσα εκείνος δήλωσε σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της Καθημερινής της Κυριακής.

"Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της" επισημαίνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι", προσθέτει η κ. Γεροβασίλη καταλήγοντας: "Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας".

Καθημερινή - thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα