Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο – Ασφαλή τα 600 παιδιά της κατασκήνωσης

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο – Ασφαλή τα 600 παιδιά της κατασκήνωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι, πιθανόν από βολές, σε έκταση των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) ΕΒΟ, στο Λαύριο, κατακαίοντας χαμηλή βλάστηση και σκουπίδια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για προληπτικούς λόγους,  εκκενώθηκαν άμεσα οι οικισμοί Αγριλέζα και Αγ. Γεράσιμος όπως και η παιδική κατασκήνωση αλλά και ένας άτυπος καταυλισμός μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί σε κοντινή έκταση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Tην απόφαση να εκκενωθούν τόσο η κατασκήνωση «Το ξέγνοιαστο Μελίσσι» με 600 παιδιά όσο και τέσσερις οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή πήρε η Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Λαυρίου. Τα 600 παιδιά, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λευρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς έχουν μεταφερθεί στην παραλία, ενώ είναι σε ετοιμότητα έξι λεωφορεία της δημοτικής Αρχής προκειμένου να απομακρυνθούν αν χρειαστεί. «Είναι μακριά η φωτιά από εδώ που βρισκόμαστε αλλά είναι μία προληπτική κίνηση για παν ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα παιδιά που βρίσκονταν στην κατασκήνωση είναι καλά στην υγεία τους. 

«Η φορά των ανέμων με κατεύθυνση τον εθνικό δρυμό Σουνίου», προσθέτει ο ίδιος, κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία επιχειρεί παρουσία του Αρχηγού της. Στο σημείο μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε ότι η κατάσταση είναι καλύτερα αυτή την ώρα και βελτιώνεται συνεχώς και δεν υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο αλλά μικρά μέτωπα και υπάρχει η ελπίδα να τεθούν υπό έλεγχο.

Λουκάς: Δεν πρέπει να κατέβει στο Σούνιο

Η κατασκήνωση βρίσκεται πάνω στην παραλία της Πούντα Ζέζας και, όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λευρωτικής, Δημήτρης Λουκάς, έχουν εκκενωθεί ακόμα τέσσερις οικισμοί από τον Αγιο Γεράσιμο και μέχρι όσους συνορεύουν με το Σούνιο.

«Είναι κρίσιμη η στιγμή. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μην κατέβει η φωτιά στο Σούνιο» είπε ο κ. Λουκάς και πρόσθεσε: «Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και είμαστε εδώ μαζί με τον κ. Χαρδαλιά».

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Λαύριο

Σε ανάρτησή του στο Twitter τo Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει παραθέτοντας και σχετικό χάρτη ότι μέσω του συστήματος FIREHUB εντόπισε την έναρξη της φωτιάς στην περιοχή του Κάτω Σουνίου στο Λαύριο από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε (12.40, τοπική ώρα).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα