Αχτσιόγλου σε Βρούτση: Δώστε τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

Αχτσιόγλου σε Βρούτση: Δώστε τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους

«Nα δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται», ακόμα κι αν δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η αρμόδια τομεάρχης, Έφη Αχτσιόγλου με γραπτή της δήλωση.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «οκτώ χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015  μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε  τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα».

 «Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται», υπογραμμίζει η ίδια.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους».

«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της έκρινε ότι για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016 δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το ανωτέρω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα