Κρίσιμο 48ωρο για την διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Κρίσιμο 48ωρο για την διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Κορονοϊός:Για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων και νέα μέτρα στα σύνορα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε το σύστημα των τεστ που χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και δεν μπορεί να κάνει τα τεστ γρήγορα.

«Από τη στιγμή που έρχονται όλοι με τεστ δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα», εκτίμησε ο καθηγητής.

Στα βόρεια σύνορα, στον Προμαχώνα, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι περισσότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι ειδικοί, όπως είπε.

Για την πιθανότητα να υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο είπε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στον Αύγουστο. Υπάρχει όμως ο φόβος.»

Για όσους εισέρχονται στην χώρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι η οδηγία για τους τουρίστες είναι να μην κυκλοφορούν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Ο τουρίστας «θα πρέπει να φτάσει στον τελικό του προορισμό και να αυτοαπομονωθεί».
Κρίσιμο 48ωρο

Σε μία κρίσιμη καμπή βρίσκεται -και πάλι- η χώρα μας, αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού, καθώς πριν απο έντεκα ημέρες εισήλθε δυναμικά και με πολλές προδιαγραφές ασφαλείας στο πεδίο του τουρισμού, πλην όμως η ροή των εισαγόμενων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες αυξήθηκε με τέτοια ένταση που οδήγησε σε επαναχάραξη της πορείας και σε αυστηρότερα μέτρα για την είσοδο των τουριστών.

Ωστόσο, κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο και όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, εντός της χώρας, με τη διασπορά των κρουσμάτων. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια. Από τα 326 περιστατικά κορωνοϊού, τα 131 είναι εγχώρια. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστορρια και στη Λάρισα.
Και νέα εισαγόμενα κρούσματα: Θετικοί επτά τουρίστες στην Εύβοια

Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε στη βόρεια Εύβοια μετά από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που έγινε σε Σέρβους τουρίστες, στο Πευκί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, επτά από τα σαράντα πέντε δείγματα που ελήφθησαν στο Πευκί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Από την Πολιτική Προστασία και τον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα, αναμένεται η απόφαση για τη διαχείριση των περιστατικών.

Επίσης, αναμένονται ενέργειες και για τη συνέχιση της ιχνηλάτησης στο Πευκί και την ευρύτερη περιοχή που διέμεναν και κινήθηκαν οι Σέρβοι τουρίστες.
Θετική τουρίστρια και στην Πάργα

Παράλληλα, θετική στην Covid-19 βρέθηκε στην Πάργα, μία 27χρονη από την Σερβία και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η γυναίκα βρισκόταν στην Πάργα για διακοπές, ενώ νωρίτερα είχε υποβληθεί σε τεστ σε σημείο εισόδου της χώρας.

Το τεστ ήταν θετικό και παρά το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας όπου θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες.

Στο ξενοδοχείο έχει μεταφερθεί και ο σύντροφός της με τον οποίο έκαναν διακοπές αν και το τεστ του ήταν αρνητικό.
Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την Παρασκευή (10/07) είναι 60, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3732 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

    σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
    δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
    επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
    οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).
Από το σύνολο των 3.732 κρουσμάτων, 962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα