Τι έδειξαν τα τεστ για τον Covid-19 που έχουν γίνει ως τώρα στην Κρήτη

Τι έδειξαν τα τεστ  για τον Covid-19 που έχουν γίνει ως τώρα στην Κρήτη

Την πολύ καλή υγειονομική εικόνα της Κρήτης σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 αποτυπώνουν τα τεστ που γίνονται στους εργαζόμενους της Υγείας, σε κλειστές δομές και ευπαθείς ομάδες του νησιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη ήδη, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού έχουν γίνει 4.751 τεστ αντισωμάτων σε σύνολο 7.550 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Ποσοστιαία ο βαθμός ανταπόκρισής τους στο κάλεσμα για εθελοντική συμμετοχή στον έλεγχο μέχρι στιγμής έχει φτάσει το 62,93%. Από όσους ελέγχθηκαν, μόλις 18 βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει αντισώματα, κάτι που σημαίνει ότι στο παρελθόν νόσησαν από τον νέο κορονοϊό. Και στους 18, τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη ακολούθησε η διενέργεια μοριακού τεστ και διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι υγιείς και παραμένουν με ασφάλεια στην εργασία τους. Τα τεστ αντισωμάτων θα συνεχιστούν, σημειώνει η διοικήτρια της ΥΠΕ, σε εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και σε ευπαθείς ομάδες.

Μοριακά τεστ από τις ΚΟΜΥ

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και εντείνεται η διενέργεια μοριακών τεστ για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού από τις Κινητές Ομάδες Υγείας. Μέχρι στιγμής στην Κρήτη λειτουργούν 8 ΚΟΜΥ (από 3 σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και από 1 σε Χανιά και Λασίθι), ενώ με την πρόσληψη το επόμενο διάστημα και άλλων νοσηλευτών, σχεδιάζεται η αύξησή τους. Στόχος είναι να φτάσουν τις 28 σε όλο το νησί.

Από τα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, έχουν γίνει μοριακά 2.145 τεστ, εκ των οποίων 1565 έγιναν μέσα σε τρεις ημέρες στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και τα υπόλοιπα σε κλειστές δομές (ψυχικής υγείας, φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.). Τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στην μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης, τον αερολιμένα Ηρακλείου, αναφέρονται κεντρικά, στην Πολιτική Προστασία. Όλα τα υπόλοιπα, αναφέρει η κ. Μπορμπουδάκη, ήταν αρνητικά, κάτι που επιβεβαιώνει την καλή εικόνα που έχει ο πληθυσμός της Κρήτης αναφορικά με την συχνότητα καταγραφής κρουσμάτων Covid-19.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης των δομών υγείας του νησιού εν μέσω και εξ’ αφορμής της πανδημίας. Εκτός από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των διενεργούμενων τεστ, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να προστεθεί ένας ακόμη μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο Χανίων για την διενέργεια τεστ, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη ενός ακόμη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Προσλήψεις προσωπικού

Επίσης, έχουν ήδη εγκριθεί 51 θέσεις γιατρών και 633 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να καλύπτονται στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης. Χθες εγκρίθηκαν άλλες 17 θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων δύο χειρουργών θώρακος που θα ενισχύσουν την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), από όπου πρόσφατα αποχώρησαν δύο γιατροί. Μετά τις εγκρίσεις αυτές και αφού εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στο ΠΑΓΝΗ το πρώτο κέντρο αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων στην Κρήτη, το οποίο θα αναπτύσσει δράσεις πρόληψης, θεραπείας και αντιμετώπισης των συνεπειών των επεισοδίων στους ασθενείς.

 

 

ert

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα