Νόμος κατά διαδηλώσεων: Ψηφίστηκε στα έδρανα, αποδοκιμάστηκε μαζικά στους δρόμους

Νόμος κατά διαδηλώσεων: Ψηφίστηκε στα έδρανα, αποδοκιμάστηκε μαζικά στους δρόμους

Πολύ μεγάλη ήταν η χθεσινή κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου Χρυσοχοίδη για τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση, αποδεικνύοντας ότι οι διακηρύξεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δεν θα είναι και μια υπόθεση που θα θυμίζει… Μεγάλο Περίπατο, αλλά αντίθετα θα παραπέμπει σε κοινωνικό ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση.

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Στην πρωτεύουσα έγιναν τρεις συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, μία της ΑΔΕΔΥ –όπου συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ- στην πλατεία Κλαυθμώνος και μία στα Προπύλαια όπου καλούσαν πολλά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση – μια «ομπρέλα» πλήθους οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς- και άλλες συλλογικότητες. Όλες οι πορείες και συγκεντρώσεις συνέκλιναν στο Σύνταγμα.

Όταν η μεγάλη πορεία από τα Προπύλαια έφτασε στο Σύνταγμα και το συγκροτημένο φοιτητικό μπλοκ κινήθηκε προς τον αστυνομικό φραγμό στα λουλουδάδικα, δέχθηκε άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ με μαζική ρίψη χημικών και χρήση κλομπ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κτύπησαν πολλούς διαδηλωτές και προχώρησαν συνολικά σε 9 συλλήψεις ενώ προέβησαν και σε πολλές προσαγωγές. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος με μαζική ρίψη χημικών στην πλατεία Συντάγματος και μπροστά στη βουλή. Δεν πέτυχαν το σκοπό τους, καθώς μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών αναδιπλώθηκε και επανήλθε συντεταγμένα.

Μέχρι αργά χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν αποφασισμένοι μπροστά στη βουλή για να καταγγείλουν το αντιδημοκρατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Συγκροτημένα ήταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των φοιτητικών συλλόγων κ.α.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για άλλη μια φορά η δράση των ομάδων Δέλτα, που έκαναν εφορμήσεις μέσα σε μπλοκ διαδηλωτών, χωρίς να υπάρχει καν η αφορμή, προέβαιναν σε αθρόες συλλήψεις και εξύβριζαν, απειλούσαν ή ξυλοκοπούσαν όποιους διαδηλωτές τολμούσαν να αντιδράσουν στις πράξεις τους.

Εννέα συλλήψεις, έξι προσαγωγές και έξι τραυματίες αστυνομικοί στα επεισόδια έξω από τη Βουλή

Πέρασε άνετα στη βουλή

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις". Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του "κατά πλειοψηφία". Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί 288 ψηφισάντων, "ναι" ψήφισαν 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ "όχι" ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης.

Ένα από σημεία που ξεχώρισε στη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν η σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Γεννηματά για την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, μετά τις 4 παρεμβάσεις του που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. 

topontiki
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα