Άνοδος των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού – Τα Βαλκάνια η νέα εστία στην Ευρώπη

Σε καθημερινή βάση πλέον τα κρούσματα κορονοϊού από το εξωτερικό είναι περισσότερα από τα ντόπια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 33 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 21 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανήλθε σε 3.622. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από την Covid-19. Τα θύματα παραμένουν 193.

Με κοινή υπουργική απόφαση, δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές να φορούν μάσκα μέσα σε εμπορικά κέντρα, παρά μόνο οι εργαζόμενοι. Επίσης, καταργείται το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.

Τουρίστες από τη Σερβία που κάνουν τις διακοπές τους στην Αιδηψό και την Κέρκυρα βρέθηκαν θετικοί στον ιό, θέτοντας σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι αρχές προσπαθούν να θωρακίσουν τη χώρα με αύξηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου και άμεση απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων. Τα τελευταία εισαγόμενα κρούσματα παρουσιάστηκαν σε Αιδηψό Ευβοίας, Κέρκυρα, Θάσο και Καβάλα.

Μεταξύ των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι ένα ζευγάρι Σέρβων στην Αιδηψό. Το μεσημέρι της Τετάρτης πηγές του ΕΟΔΥ ανέφεραν ότι εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα κορονοϊού στην Εύβοια. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα που είχε δώσει δείγμα στον Προμαχώνα.

Στην Κέρκυρα, η Σέρβα τουρίστρια που είχε υποβληθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο στα σύνορα, ήρθε οδικώς στο νησί μέσω του λιμανιού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών.

«Κάθε κρούσμα με ανησυχεί είτε είναι εισερχόμενο, είτε είναι μέσα στην κοινότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να στεγανοποιήσουμε τον κάθε κύκλο της επιδημίας» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η μεθοδολογία μας είναι από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

«Περιμέναμε με το άνοιγμα των συνόρων να υπάρξει κάποια αύξηση κρουσμάτων, ακόμα δεν είναι ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα της χώρας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύσταση και παράκληση προς τους κατοίκους της Φλώρινας να περιορίσουν την κινητικότητά τους προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα απηύθυνε ο Δήμαρχος Φλώρινας.

Κάτοικοι της Φλώρινας και της βόρειας Ελλάδας που επιστρέφουν από την βόρεια Μακεδονία τονίζουν ότι δεν τους υποβάλλουν σε τεστ κορονοϊού κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους.

Ανησυχία για την έξαρση της Covid-19 στη Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια είναι πλέον η νέα εστία του κορονοϊού στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επιμέρους μέτρα, αποφεύγοντας νέο lockdown. Άλλες χώρες στη Γηραιά Ήπειρο είτε κλείνουν τα σύνορα, είτε εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για βαλκανικά κράτη.

Η χαλάρωση των μέτρων έφερε ουσιαστικά ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης κορον, με κυριότερη εστία τη Σερβία, που καταγράφει ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 350 σε ένα 24ωρο. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη, με διάγγελμά του, ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση ανακάλεσε αυτή την απόφαση που είχε ανακοινώσει μόλις μία ημέρα νωρίτερα, μετά από μια νύχτα ταραχών και βίας στη σερβική πρωτεύουσα.

Στην Αλβανία τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.100 κρούσματα από 1.300 που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 83, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί. Κύριες εστίες διάδοσης της Covid-19 παραμένουν τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα, κυρίως στα Τίρανα.

Η επιδείνωση της κατάστασης έχει πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη στη χώρα. Η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία για την υγεία των πολιτών και εγκατάλειψη των προστατευτικών μέτρων. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της.

Στη Βοσνία γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται ζητώντας αυξήσεις καθώς εργάζονται ασταμάτητα. Στο Κόσοβο ισχύουν εδώ και δύο μέρες περιορισμοί στην κυκλοφορία. Μετά τις 9 μπαρ και εστιατόρια θα είναι κλειστά στην Πρίστινα και άλλες περιοχές. Στη Ρουμανία, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες, μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ρουμανία, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, εντάσσονται στη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Αυστρία. Οι πολίτες της θα πρέπει να αποφεύγουν και αυτές τις χώρες μετά την προειδοποίηση πριν λίγες μέρες για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κόσοβο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε νέες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ανατολική Αυστρία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων με Covid-19 που προκαλούνται από άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση, δυστυχώς, επιδεινώθηκε στα Βαλκάνια και στα κράτη της Βαλτικής, ενώ επισήμανε ότι πληθαίνουν στην Αυστρία τα κρούσματα που προέρχονται από τα ανατολικά.

Την Τετάρτη η Ολλανδία έκλεισε ξανά τα σύνορά της για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι προκλήσεις της Covid-19 και της γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου.

Οι πέντε γερμανόφωνες χώρες συμφώνησαν ότι η έγκαιρη και προσεκτική προετοιμασία για την επόμενη περίοδο γρίπης είναι σημαντική για την αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και πως η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυασμό μέτρων.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα